Leuvense beiaarden trappen zomer muzikaal op gang met Leuven Bells

De klank van de Leuvense klokkentorens hoort al verschillende jaren bij de zomerse sfeer in de stad. Tijdens deze editie van Leuven Bells tussen 14 juni en 27 augustus spelen beiaardiers uit binnen- en buitenland concerten op vier van de vijf Leuvense beiaarden. In tegenstelling tot andere jaren zijn er geen vaste luisterplekken bepaald omwille van de coronamaatregelen. Maar al wie in de omgeving van de beiaarden is, kan volop van deze Leuven Bells-concerten genieten.

“Met vijf beiaarden staat Leuven aan de wereldtop op vlak van beiaardcultuur. Onze beiaarden dragen bij tot de unieke sfeer in de stad, ook in de zomer”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Met Leuven Bells bieden we Leuvenaars en bezoekers deze zomer een gevarieerd concertprogramma aan. Goed voor fijne muzikale wandelingen in de buurt van onze beiaardtorens.”

“Een groot voordeel van beiaardmuziek is dat je ervan kan genieten, waar in de omgeving je maar wil. Bij elk concert zullen enkele interessante luisterplaatsen getipt worden en we spreiden de luisterplekken, zodat de social distancing kan gerespecteerd worden”, vervolgt Bart Raymaekers, vicerector van de KU Leuven bevoegd voor cultuur- en erfgoedbeleid.

Programma
De Vredesbeiaard in de Abdij van Park bijt in juni de spits af met een reeks van vier zondagsconcerten. Op zondag 14 juni speelt beiaardier Carl Van Eyndhoven (Mol en Tilburg) het openingsconcert. Het wordt een muzikale reis van de 16de tot de 20ste eeuw, van barok tot nummers van Louis Armstrong en John Lennon.
“In deze eerste reeks Leuven Bells-concerten raad ik zeker ook het concert van beiaardier Bernard Winsemius (NL) op 28 juni aan”, zegt beiaardcurator Luc Rombouts. “Hij brengt een interessante mix van barok tot tango.”

In juli en augustus nemen de beiaarden in het centrum van de stad de fakkel over. Maar liefst vijf zondagen na elkaar kan je in de namiddag terecht in de omgeving van de Sint-Geertruikerk. Op 9 augustus luister je er bijvoorbeeld naar een concert van beiaardier Auke De Boer (NL). Op vier zaterdagen in augustus zijn er concerten in het Groot Begijnhof. Liefhebbers van Schubert en Beethoven worden op hun wenken bediend door Koen Van Assche, stadsbeiaardier van Antwerpen, Lier, Herentals en Turnhout. Op donderdagavond kan je tot slot vier keer muzikaal genieten in de omgeving van de Universiteitsbibliotheek met onder andere een Beethovenprogramma door The Bells’ Angels, het beiaardiersduo Luc Rombouts en Twan Bearda.

Meer info op www.leuvenbells.be.

Hieronder vind je het volledige programma.
 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Luc Rombouts Curator beiaardcultuur Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Luc Rombouts Curator beiaardcultuur Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven