Leuvense breakers dansen zich tot B-King of B-Queen

Op zondag 7 mei vindt de finale plaats van de B-King series, een laagdrempelig battle circuit voor Leuvense breakers. Tijdens de voorrondes van februari tot april werden de beste deelnemers in de categorie -12 en -18 gezocht én gevonden. De 8 finalisten gaan nu de laatste uitdaging aan om zich tot B-King of -Queen te laten kronen.

Voor wie breaking nog niet zou kennen, het is een spectaculaire, acrobatische hiphop-dansstijl. Breakers dansen veel op hun handen en voeten en vlak boven de vloer. Dansers worden b-girls en b-boys genoemd. In september 2023 komt het WK Breaking naar Leuven en zullen nationale en internationale breakers zich kunnen bewijzen.

Talentvolle community
Zo lang hoeft de Leuvense scene en het publiek echter niet te wachten. Zij konden zich de voorbije weken al uitleven tijdens de voorrondes van de B-King series en op zondag 7 mei is er de finale, van 14.30 tot 19 uur in de Schouwburg. Iedereen is welkom om deze talentvolle dansers en hun community aan het werk te zien. ​

WK in september
“Leuven loopt warm voor breaking. Daarom geven we lokale b-boys en b-girls de ruimte om hun acrobatische danskunsten voor eigen publiek te tonen. We vinden het belangrijk om de lokale break community te prikkelen en het grote publiek ook kennis te laten maken met de sport, in de aanloop naar het WK in september”, vertelt schepen van jeugd Dirk Vansina.

Breaking, smaakmaker van de urban sports
“Als stad willen we sport in al zijn facetten ondersteunen. Smaakmaker van de urban sports is het breaking, dat al meer dan 15 jaar grote sier maakt in onze stad. Wedstrijden als deze zijn leuke afspraken voor een hechte gemeenschap. We vinden het belangrijk dat jongeren op hun eigen manier kunnen dansen en sporten op pleintjes, maar tegelijk verdienen ze ook af en toe een groter podium. Breaking in de Schouwburg wordt een waar spektakel”, weet schepen van sport Johan Geleyns.

Breaking partners
De B-King series worden georganiseerd door de break experts van Straatrijk met ondersteuning van de stad Leuven via haar hiphop-werking BURn en cultuurcentrum 30CC. “Door breaking, en de hip hop cultuur als geheel, te erkennen als een volwaardige kunstvorm willen we vanuit cultuurcentrum 30CC onze lokale talenten alle kansen geven en ook internationaal zichtbaar maken”, vertelt schepen van cultuur Bert Cornillie. Ook de deelnemende dansscholen doen een duit in het zakje. Danceaction, Aike Raes en Danserie stelden hun ruimtes ter beschikking tijdens de voorrondes én verspreidden de boodschap onder hun dansers om zich in te schrijven voor de battles.

Website preview
Lotto WDSF World Breaking Championship 2023
Leuven organiseert het wereldkampioenschap breaking 2023.
Stad Leuven

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be