Leuvense buurtwerkingen verbreden kennis over gezonde en duurzame voeding
Van januari tot en met juni 2025 gaan koks, buurtwerkers en buurtbewoners van de Leuvense buurtcentra Casablanca, Sint-Maartensdal en Mannenstraat en buurthuis ’t Lampeke aan de slag met gezonde en duurzame voeding. Het is een initiatief van Leuven 2030 en het Europese FEAST-project in samenwerking met onder meer SAAMO, stad Leuven en KU Leuven. Gisteren konden buurtbewoners in Buurtcentrum Sint-Maartensdal genieten van een lekkere plantaardige buurtmaaltijd die door de kookploeg en lokale cateraar FoodAtelier Cesar werd bereid.
Wat we eten heeft een belangrijke impact op onze gezondheid en op het klimaat. Maar gezonde en duurzame voeding is niet voor iedereen toegankelijk. Er zit een paradox in het voedingssysteem: de meest goedkope voeding scoort vaak hoog in suiker en vetgehaltes. Dit maakt het een uitdaging om een gezonde keuze te maken.
Door hierover in gesprek te gaan en kennis te versterken tijdens verschillende activiteiten wil het FEAST-consortium in Leuven helpen om gezonde en duurzame voedingskeuzes gemakkelijker te maken. In de eerste helft van 2025 organiseren Leuven 2030 en SAAMO heel wat activiteiten. Zo krijgen koks, buurtwerkers en buurtbewoners concrete tips om meer gezonde en duurzame gerechten te bereiden tijdens de (kook)workshops van Foodatelier Cesar, Gezond Leven en wijkgezondheidscentrum Caleido. Een interactief platform verbindt buurtwerkers over organisaties heen en stelt kennis en goede praktijken ter beschikking. KU Leuven onderzoekt op haar beurt hoe communicatie kan helpen om de keuze voor gezonde en duurzame voeding te vergemakkelijken.
"Dit initiatief sluit naadloos aan bij de Leuvense voedselstrategie 'Voeding Verbindt'. Met initiatieven als deze zorgen we ervoor dat lokale, seizoensgebonden en duurzame voeding steeds beter de weg vindt naar het bord van de Leuvenaars. We willen terug naar de essentie: koken met lekkere, gezonde ingrediënten die in de buurt geteeld zijn. Dat is bovendien goed voor onze planeet én je steunt er de boeren van bij ons mee”, vertelt schepen van landbouw en consumptie Thomas van Oppens.
Gezonde en duurzame voeding voor iedereen
"Gezonde voeding maakt écht een verschil in hoe mensen zich voelen, zowel lichamelijk als mentaal. Daarom zetten we in op projecten die mensen niet alleen iets bijleren, maar hen ook goesting geven om zelf aan de slag te gaan. In de buurtrestaurants zien we hoe deelnemers vol enthousiasme samen koken, proeven en inspiratie opdoen. Zo ontdekken ze op een fijne manier hoe lekker en voedzaam gezond koken kan zijn – en dat ze het ook zelf kunnen", zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden.
"Door samen te koken en te eten, creëren we niet alleen gezonde maaltijden maar ook een sterk gevoel van gemeenschap. Door buurtbewoners samen te brengen, zorgen we voor meer verbondenheid in de wijk, en tegelijk maken we gezonde voeding toegankelijk en betaalbaar voor alle Leuvenaars”, vult schepen van buurtwerking en armoedebestrijding Lothe Ramakers aan. “Daarin ligt de kracht van dit project: het maakt gezonde voeding niet alleen toegankelijk maar ook sociaal en inclusief."
Proef van een lekkere maaltijd in je buurt en geniet van een gezellige babbel
Op 24 april toverde de kookploeg van Sint-Maartensdal samen met FoodAtelier Cesar een lekkere en gezonde maaltijd op tafel. Ook in de Leuvense buurtcentra Mannenstraat en Casablanca en buurthuis ’t Lampeke kunnen buurtbewoners de komende maand genieten van een lekker gerecht van de koks in samenwerking met FoodAtelier Cesar. Inschrijven hiervoor kan bij de buurtwerkers.