Leuvense duiven aan de pil

Duiven maken deel uit van het stadsbeeld. Maar ze zorgen ook voor overlast. Ze vervuilen straten en pleinen en hun uitwerpselen tasten natuursteen aan. Daarom zet de stad Leuven vanaf deze maand de duiven aan de pil. Het is een diervriendelijke manier om de duivenpopulatie in de stad sterk in te perken. De groendienst plaatst deze maand automatische voederbakken op vier locaties in de binnenstad.

Overlast
Duiven maken deel uit van het stadsbeeld, en dat moet zo blijven. Maar op sommige plaatsen zijn ze met te veel. In die buurten ervaren Leuvenaars vooral schade door de uitwerpselen van de dieren, onder andere op blauwe steen, marmer en kalksteen.

De pil
"De stad Leuven test nu een nieuwe methode uit om de duivenpopulatie in te perken, de zogenaamde duivenpil. Het is een diergeneesmiddel dat bestaat uit maïskorrels met daarover een laagje nicarbazine, het diergeneeskundig middel R-12. Hierdoor vervormt het vlies tussen het eiwit en het eigeel en wordt bevruchting onmogelijk”, zegt Thomas Van Oppens, schepen van dierenwelzijn en stadsreiniging. De meest dominante duiven worden het eerst onvruchtbaar omdat zij het eerst bij het eten geraken. De dominante duiven zorgen voor de meeste nakomelingen en zullen ook steeds als eerste eten, het probleem wordt zo dus bij de kern aangepakt.

Tongeren, Venetië, Rome en Barcelona gingen al aan de slag met de methode. En met succes. In Tongeren bijvoorbeeld is de duivenpopulatie met 25 % gedaald. In Venetië daalde het aantal duiven van 10.000 naar 1.000.

Diervriendelijke inperking van de duivenpopulatie
Het geneesmiddel is onschadelijk voor de duiven. Het gaat om een medicijn dat zelfs een positieve impact heeft op de gezondheid van de duiven. De methode is ook niet gevaarlijk voor andere dieren en mensen. De hoeveelheid is zo beperkt dat ze onschadelijk is. Bovendien zijn er weinig andere dieren die van de korrels zullen eten, omdat het niet tot hun natuurlijk dieet behoort en de korrels buiten hun bereik blijven. Het effect is slechts tijdelijk. Als de duiven meerdere dagen zouden stoppen met dit voer te eten, worden ze opnieuw vruchtbaar. De methode is volgens dierenrechtenorganisatie GAIA de meest diervriendelijke die er is om overlast van duiven te beperken.

Voederbakken op vier locaties
De groendienst plaatst deze maand voederbakken in de omgeving van het station, het Sluispark, museum M/Ladeuzeplein en het Vriezenhof. “Die plaatsen zijn weloverwogen gekozen. Samen met de dierenartsen heeft de groendienst de duiven in de stad heel goed geobserveerd. We weten nu goed waar we hen met velen en hongerig aantreffen. Op de daken kunnen ze rustig eten.” zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera. De duiven worden volautomatisch op vaste momenten gevoederd.

Gelieve niet te voederen
Om het project te laten slagen, vraagt de stad om duiven niet te voederen. "Sowieso is brood eigenlijk al niet gezond voor die dieren", zegt schepen Van Oppens. "Maar het kan ook nefast zijn voor ons programma. Wij gaan die dieren op vaste plaatsen en op vaste momenten voederen. Als de duiven geen andere bronnen meer hebben van voeding, dan gaan ze zich focussen op die plaatsen waar wij ze maïs voederen. Anders werkt het systeem niet."

 

foto duif  © Layla Aerts

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]