Leuvense gevangenisbibliotheken krijgen een upgrade

Stad Leuven ontving een Vlaamse subsidie van 62.287,81 euro om de dienstverlening van de Bib Leuven in de beide gevangenissen aan te passen aan de hedendaagse normen. Het moderniseringsproject bouwt verder op de huidige samenwerking tussen het Gevangeniswezen, het CAW, De Rode Antraciet en de bib.

“De Bib Leuven werkt al vele jaren samen met de Leuvense gevangenissen om 420 gedetineerden van Leuven-Centraal en 204 gedetineerden van de Hulpgevangenis een toegankelijke bibliotheekwerking aan te bieden”, legt Bert Cornillie, schepen van cultuur, uit. “Met succes. Om je een idee te geven: zo’n 70% van de gedetineerden van Leuven-Centraal en 90% van de gedetineerden in de Hulpgevangenis ontleent bibmaterialen. De Bib Leuven zet haar expertise in voor het verwerken en aankopen van boeken, cd’s en dvd’s. Ook projecten als leesclubs, schrijfwedstrijden of andere culturele activiteiten vinden plaats in deze vestigingen. Dit jaar zetten we nieuwe stappen om de werking te digitaliseren, moderniseren en professionaliseren. Zo worden de gevangenisbibliotheken volwaardige filialen binnen de Bib Leuven.”

Eén bibsysteem
Dankzij het project zijn er nu selfscan-balies, beveiligingspoortjes en ook cataloguspc’s geïnstalleerd in beide gevangenisbibliotheken. Er werden ook subsidiemiddelen besteed aan materialen zoals printers, een digibord, een vertaalcomputer,… om de culturele activiteiten binnen de muren verder te professionaliseren. Daarnaast zijn de collecties van Leuven-Centraal en de Hulpgevangenis nu volledig opgenomen in de Leuvense bibcatalogus. Het gaat om respectievelijk 11.000 en 7.000 bibmaterialen. Net als in de andere vestigingen van de bib bestaat de collectie uit romans, strips, tijdschriften, dvd’s en cd’s.

Het project is ook een verrijking voor de Leuvense lener. Elke Leuvenaar kan nu een beroep doen op de collectie van de gevangenissen. Omgekeerd kunnen gedetineerden bibmaterialen uit de openbare bibliotheekcatalogus reserveren en ontlenen. Dit werd mogelijk door het engagement van de Bib Leuven, een team vrijwilligers, justitiepersoneel en de gedetineerden zelf. ​

Bib als brug
“De werking van deze gevangenisbibliotheken biedt ook kansen voor de gedetineerden”, voegt schepen Bert Cornillie nog toe. ”Iedereen die in Leuven verblijft, dus ook de gedetineerden in de beide gevangenissen, heeft recht op toegang tot cultuur en kennis. In de gevangenisbibliotheek kunnen gedetineerden hun digitale vaardigheden verder ontwikkelen. Zo blijven ze bij en is de gevangenisbibliotheek een symbolische brug die hen verbindt met een steeds verder evoluerende maatschappij buiten de muren. Of hoe een bibliotheek mensen kan verbinden, en mee een toekomstperspectief kan bieden.”

Gevangenisbibliotheek | Leuven
De Bib Leuven werkt al meer dan 10 jaar samen met de Leuvense gevangenissen om een bibliotheekdienst binnen de gevangenismuren uit te bouwen.
leuven.bibliotheek.be

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]