Leuvense handelaars delen cargofiets

Vanaf vandaag kunnen handelaars in Leuven acht maanden lang gratis een elektrische cargodeelfiets uittesten. Ze kunnen de fiets gebruiken voor leveringen of bezoekjes aan klanten. In ruil delen ze hun ervaringen met de stad. Het gaat om een proefproject van de stad Leuven. De stad wil zo handelaars de voordelen van een cargodeelfiets laten ontdekken en de toekomst van deelmobiliteit voor ondernemers verder onderzoeken.

"Deelmobiliteit is erg populair in Leuven. Steeds meer Leuvenaars kiezen voor een deelwagen of deelfiets. We breidden het aanbod deelwagens en deelfietsen de voorbije jaren dan ook fors uit en sinds maart 2023 bieden we ook vijftig elektrische deelbakfietsen aan. Die zijn echter vooral gericht op particulieren voor het vervoeren van kinderen en boodschappen", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers. "Met deze elektrische cargodeelfiets gaan we in op een vraag die al een tijdje leeft bij de Leuvense handel en horeca. Zij kunnen de komende maanden deze cargodeelfiets die goed uitgerust is voor het vervoer van goederen, uitproberen. Ze kunnen zo nagaan of zo'n fiets een meerwaarde is voor hun activiteiten. Als stad geeft het ons de kans om de toekomst van deelmobiliteit specifiek voor ondernemers verder te onderzoeken."

“Het Leuvense handelsleven reiken we duurzame opties aan. Dat doen we via het lokale verdeelplatform wij.leveren, dat pakjes in regio Leuven duurzaam bedeelt, maar ook via kleinschalige initiatieven zoals deze cargodeelfiets die inspeelt op een concrete nood bij Leuvense ondernemers”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. “We hopen hen te kunnen ontzorgen en willen de handelaars stimuleren om op een dagelijkse basis, bij verplaatsingen, huisbezoeken of leveringen, de cargodeelfiets te gebruiken wanneer dat voor hen het beste uitkomt. We merken dat tal van Leuvense handelaars al een eigen cargofiets hebben aangeschaft. Met de deelfiets willen we die optie voor iedereen mogelijk maken. In eerste instantie zullen we bekijken wat de populariteit zal zijn en op basis daarvan eventueel een structureel aanbod voorzien.”

De handelaars kijken alvast uit naar de cargodeelfiets. “Met de fiets kan ik de leveringen van mijn distributeur die in een deelgemeente gevestigd is, net iets vlotter in het centrum krijgen. Ook mijn dagelijkse bestellingen ga ik voortaan met deze cargofiets naar het postpunt brengen. Een aanwinst!”, reageert Ann Jossart, voorzitter van de handelswijk Parijsstraat.

Voor wie
Handelaars, en bij uitbreiding alle ondernemers, mogen gratis de fiets gebruiken voor bijvoorbeeld leveringen en bezoeken aan klanten. Ook organisaties, zorgverleners en onderwijsinstellingen mogen de cargodeelfiets gebruiken voor hun professionele verplaatsingen. In ruil vraagt de stad hun feedback. Een traiteur kan bijvoorbeeld bestellingen leveren met de cargofiets, maar ook een kapper kan bijvoorbeeld makkelijk aan huis gaan met deze fiets.

Verschillende locaties
De testperiode start vandaag en loopt tot oktober 2024 in de binnenstad. De cargofiets staat deze en volgende maand in de Sint-Barbarastraat. Daarnaast verhuist de fiets naar de Dirk Boutslaan, vervolgens de Vanden Tymplestraat en tot slot de Naamsestraat. Nadien verhuist de testfiets nog naar twee nader te bepalen testlocaties in de deelgemeenten. Velo staat in voor het onderhoud van de fiets en het wisselen van de batterij.

Praktisch
De cargodeelfiets is uitgerust met een grote afsluitbare laadbak om producten te vervoeren. De testfiets is gratis voor Leuvense ondernemers tijdens de volledige proefperiode. Wie de fiets wilt gebruiken, downloadt de app van Cargoroo en maakt een account aan. Je meldt je dan aan voor het proefproject op leuven.be/cargodeelfiets. De fiets verschijnt dan in je app zodra die beschikbaar is. ​

Je kan de deelfiets elke dag tussen 7 uur 's ochtends en 22 uur 's avonds lenen. Reserveren kan 20 minuten voor gebruik via de app van Cargoroo. Na een tussentijdse testperiode deel je je mening en gebruikservaring in functie van het onderzoek.

Met Cargoroo kan je ook andere deelbakfietsen in Leuven huren, daarvoor betaal je het gebruikelijke tarief, namelijk 8 cent per minuut. 

Duurzame stadslogistiek
Op verschillende manieren maakt stad Leuven werk van duurzame stadslogistiek. Zo zijn er het lokaal verdeelplatform wij.leveren dat pakjes op een duurzame manier levert, en de Leuvense Ecozone, een initiatief van de stad en bpost om pakjes, brieven en kranten uitstootvrij te leveren. Dit proefproject met een elektrische cargodeelfiets vormt daar een mooie aanvulling op.

Stad Leuven kan voor dit proefproject rekenen op Europese steun van Interreg North Sea binnen het project ShareDiMobiHub.

Elektrische cargodeelfiets voor ondernemers
Test gratis een elektrische cargodeelfiets voor leveringen of bezoeken aan klanten. In ruil vragen wij om je ervaring te delen.
Stad Leuven

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]