Leuvense jeugddienst blikt terug op intense zomer

De zomervakantie zit er bijna op. De jeugddienst blikt terug op een intense periode vol spelplezier. “Ik ben blij dat alle activiteiten, dankzij de extra inspanningen om alles veilig te laten verlopen, konden plaatsvinden zoals gepland”, klinkt het bij een tevreden schepen van jeugd Dirk Vansina.

Coronaveilig aanbod
Het was een hele uitdaging om de speelpleinen coronaveilig te organiseren. Want hoe dan ook moest er toch ook leuk kunnen geravot, geknutseld en gezongen worden. Op korte tijd werden er nieuwe werkwijzen op poten gezet zodat de nodige veiligheidsmaatregelen gerespecteerd konden worden. Er moest vooraf worden ingeschreven (voor een hele week), de kinderen werden opgedeeld in bubbels van maximaal 50 én op de speelplekken werden de nodige materialen voorzien om alles hygiënisch te laten verlopen. Animatoren moesten er op toezien dat de kinderen hun handen regelmatig ontsmetten. En ze konden de kinderen niet knuffelen, wat toch niet gemakkelijk was.

Dirk Vansina, schepen van jeugd: ‘Het was een speciale zomer, anders dan anders. En heel intens. Maar we zijn er in geslaagd om de kinderen een fijne zomer te laten beleven. De jeugddienst en de animatoren hebben alles in het werk gesteld om de verschillende werkingen veilig te laten verlopen.’

‘Missie geslaagd! Er werden de hele zomer geen coronabesmettingen vastgesteld op onze werkingen’, weet Dirk Vansina. Ouders hadden begrip voor de strenge maatregelen, en iedereen (kinderen, ouders en animatoren) volgde de regels goed op. Op enkele momenten zette een ziek kind de coronaprocedures in gang maar het bleek telkens loos alarm.

Succesvolle speelpleinen, zomerdorpen en andere activiteiten
In totaal kwamen 520 kinderen samen ravotten op de Leuvense speelpleinen. Ze werden begeleid door een tachtigtal animatoren die zeven weken lang zorgden voor coronaveilig speelplezier. Ook de speelpleinwerkingen van Buurtcentra Leuven, De Kettekeet, Ketteland en Kettelo, en de gekende wijkspeelpleinen in de Koksijdewijk en Vlierbeekveld verliepen dit jaar vlot.

Dankzij de ondersteuning van een taal- en een inclusiecoach konden ook de kinderen die de voorbije maanden niet veel Nederlands konden spreken, zich de voorbije weken volledig uitleven. Zo wil de stad kinderen spelenderwijs hun kennis van het Nederlands laten onderhouden want tijdens de vakantieperiodes dreigt er al eens wat taalkennis verloren te gaan.

Omdat er in bubbels van maximum 50 kinderen moest gewerkt worden en omdat de stad verwachtte dat er meer vraag zou zijn omwille van ‘staycations’ was er deze zomer een extra aanbod aan activiteiten en spel. Er was een extra zomerkamp in de Grasmus en ook buurtwerk ’t Lampeke kon zijn speelpleinwerking uitbreiden met steun van de stad.

Ook de zomerdorpen konden rekenen op een mooi aantal bezoekers. De Urban Village in Wijgmaal was nieuw dit jaar. Kinderen konden zelf aan de slag met graffiti en dat bleek een succes. Het timmerdorp aan Hal 5 was aan zijn derde editie toe en ook deze zomer kwamen er enthousiaste kinderen bouwen aan de houten constructies. Het Yogadorp in Wilsele-Putkapel vond plaats tijdens de hittegolf maar de activiteiten zorgden voor verkoeling en ontspanning. Het Clicsdorp werd dit jaar afgelast omdat het niet mogelijk was om dit veilig te organiseren. Alle spelblokjes tijdig en goed desinfecteren, bleek niet haalbaar.

Bedanking animatoren en jeugdwerkers
De animatoren hebben heel hard gewerkt om de speelpleinen leuk maar ook veilig te houden. De stad plande daarom een bedankingsreceptie.  ‘Maar dit kan dat niet doorgaan. Ik vind het erg  jammer want ze verdienen dat. Ze hebben de hele zomer het beste van zichzelf gegeven. Zelfs met de opgelegde maatregelen zijn ze er erin geslaagd om honderden kinderen te entertainen waar ze fijne herinneringen aan overhouden.  Ik wil hen dan ook van harte bedanken voor het harde werk, voor al hun enthousiasme, volle inzet, creativiteit en grote verantwoordelijkheidszin”, aldus een tevreden Dirk Vansina.

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Lien Van der Steen communicatiemedewerker jeugd
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Lien Van der Steen communicatiemedewerker jeugd
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven