Leuvense jongeren laten hun stem horen tegen racisme

Het voorbije jaar werkte een groep Leuvense jongeren van diverse achtergrond uit het Heilig Hart Kessel-Lo, samen met de stad Leuven aan een kortfilm over en tegen racisme en polarisering. Samen met nog acht andere steden stapte de stad Leuven mee in het Europees project LOUD, Local Young Leaders for Inclusion. De kortfilm werd gisteren voor het eerst vertoond via het online platform van MIJNLEUVEN, samen met de stem van nog vele andere Leuvense jongeren.

Leuven nam als lid van het European Forum for Urban Security (EFUS) deel aan het project LOUD dat mee gefinancierd wordt door de Europese Commissie. Naar aanleiding van dit initiatief stapte een groep jongeren van zowel het OKAN (onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers) als het reguliere onderwijs van het Heilig Hart Kessel-Lo in het voorjaar van 2020 in een artistiek traject onder leiding van Zoë Demoustier, coach van Passerelle vzw. Dans, tekst en film werden hun uitlaatklep om met de thema’s racisme, discriminatie en polarisatie aan de slag te gaan en hun eigen verhaal en dromen te uiten. Het resultaat werd een kleurrijke kortfilm met een sterke boodschap.

"Het is goed dat de Leuvense jongeren hun stem laten horen, dat ze uiting kunnen geven aan hun gevoelens en emoties", licht schepen van jeugd Dirk Vansina toe. "Het thema ‘racisme’ is actueler dan ooit, we moeten actief aan de slag gaan met de persoonlijke ervaringen en verhalen van jongeren en hun stem meenemen in het beleid."

Say it LOUD, this time louder, louder than ever before!
Aan de hand van een trailer van de film roepen de LOUD-jongeren andere Leuvense jongeren op om hetzelfde te doen. Om in de pen te kruipen, tekenpotloden aan te scherpen, stembanden op te warmen of een camera boven te halen. Om er op los te rappen, dansen, filmen, schilderen, zingen, spelen... en zo eigen emoties, dromen en ervaringen te uiten op een persoonlijke en creatieve manier en zo hun stem te laten horen. Discriminatie, polarisatie en stereotypering zijn hierbij de overkoepelende thema’s. Het overbrengen van het verhaal en de stem van jongeren, dat is wat er toe doet. De manier waarop is ondergeschikt. Geen artistieke hoogstandjes, wél pure en persoonlijke verhalen.

Stem van de jongeren op online platform
Vanwege corona werd het fysieke toonmoment van de film uitgesteld. Gisteren 21 maart, de dag tegen racisme, werd hij voor het eerst vertoond op het online platform van MIJNLEUVEN. Op dit platform worden ook alle andere creaties van de Leuvense jongeren verzameld om zo samen zo ‘LOUD’ mogelijk te klinken, en samen op te komen tegen racisme, discriminatie en polarisatie in Leuven want hoe minder racisme, hoe meer Leuven!

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Camille Keukeleire Jongerenwerker
Jan Willems diensthoofd Preventie
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Camille Keukeleire Jongerenwerker
Jan Willems diensthoofd Preventie
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven