Leuvense jongeren nemen als ‘Jonge Wegweters’ fietsmobiliteit onder de loep

Meer dan vierhonderd Leuvense jongeren uit de derde graad van Sancta Maria, Heilig Hart Instituut en Salco wierpen zich de voorbije maanden op als ‘Jonge Wegweters’. In samenwerking met onder andere de stad Leuven stelden ze scherp op hun dagelijkse mobiliteitsbeleving én op waar het mogelijk beter kan. Rond die verbeterpunten gingen ze in dialoog met het stadsbestuur.

De leerlingen analyseerden het Leuvense wegennet door hun ervaringen in kaart te brengen via de interactieve tool FietsTrack, waarop ze belangrijke punten konden aanduiden: gevaarlijke punten, afspreekplekken om samen met vrienden naar school te rijden, plaatsen waar fietsenstallingen ontbreken, … In totaal werden meer dan 900 kruispunten en 550 wegen beoordeeld op basis van veiligheid, comfort en infrastructuur. Het resultaat is een doordacht werkdocument, waar de stad Leuven mee aan de slag gaat.

“Het is belangrijk dat jongeren gehoord worden over thema’s die hen dagelijks raken, zoals mobiliteit”, zegt schepen van jeugd Karin Brouwers. “Ze verplaatsen zich volop in de stad – naar school, hobby’s of vrienden – en kennen de knelpunten als geen ander. Jonge Wegweters geeft hen de ruimte om hun ervaringen te delen én oplossingsgericht mee te denken. Zo maken we samen werk van een veilige, toegankelijke stad voor álle leeftijden.”

Toekomstgerichte oplossingen
Onder begeleiding van Kind & Samenleving en Bataljong doorliepen de jongeren van Sancta Maria, Heilig Hart Instituut en Salco verschillende stappen: van het in kaart brengen van routes via het digitale Fietstrack-platform (ontwikkeld door UGent), klasdiscussies, aanbevelingen en een dialoog met het stadsbestuur. Via interactieve kaarten, enquêtes, gespreksmethodieken en creatieve opdrachten stelden ze niet alleen problemen aan de kaak, maar werkten ze ook actief aan toekomstgerichte oplossingen.

Daarover gingen ze in gesprek met schepenen Brouwers en Wadera tijdens een MobiliteitsEXPO in Bib Tweebronnen. In cadeauboxen die de jongeren aan de schepenen overhandigden, zaten concrete ideeën zoals visuele aanduidingen van conflictzones, voorstellen voor veilige oversteken, en suggesties voor ontmoetingsplekken met goede fietsinfrastructuur.

“Leren doe je niet enkel uit je handboek. Met Jonge Wegweters onderzoeken, analyseren en werken deze leerlingen samen aan concrete oplossingen voor hun eigen leefomgeving. Zo laten we zien dat onderwijs ook buiten de klasmuren gebeurt, en dat jongeren via hun school echt impact kunnen hebben op hun stad”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

 

 

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 27 27

communicatie@leuven.be