Leuvense jongeren vergroenen Damiaanplein met pop-up tuin

Sinds vrijdag 18 september, en nog tot 30 oktober, kan je tot rust komen in een groene oase op het Damiaanplein. Vijf Leuvense jongeren werkten samen met MIJNLEUVEN aan de organisatie van een nieuw initiatief: Green Space, dat zich focust op stadsvergroening.

Green Space is een gloednieuw initiatief dat ontworpen werd door vijf  Leuvense jongeren met groene vingers, een hart voor natuur en oog voor architectuur. Samen met MIJNLEUVEN werken de jongeren aan de organisatie en installatie van nieuwe Green Spaces of tijdelijke pop-up tuinen in de stad.

Primeur voor Damiaanplein
De eerste Green Space vind je op het Damiaanplein. Deze groene oase werd op vrijdag 18 september ingehuldigd op de muzikale tonen van jong, opkomend DJ talent Victor. Nog tot en met vrijdag 30 oktober steekt het plein in zijn nieuwe jasje en zo lang kan je er elke woensdag- en vrijdagnamiddag terecht voor een heuse beleving met lokaal muziektalent en workshops. Bovendien hebben de jonge ontwerpers het park uitgerust met verschillende plantenbakken waar jong Leuven zelf eigen groenten of kruiden kan planten. Zo kunnen jongeren gemeenschappelijk tuinieren op kleine schaal.

Duurzame gedachte verspreiden
“Met Green Space willen we in de eerste plaats tijdelijke groene zones installeren in de stad. Pop-up tuinen of parkjes waar jongeren tot rust kunnen komen en waar ze tijdens de middagpauzes of na school kunnen bijpraten in een gezellige omgeving. Uiteraard volgens de geldende coronamaatregelen. Maar daarnaast willen we met dit initiatief jongeren ook klimaatbewuster maken. Die duurzame gedachte willen we verspreiden aan de hand van workshops of andere activiteiten met oog op ecologie die plaatsvinden op die tijdelijke locaties”, aldus Timothé Jansen, medeorganisator van Green Space.

Schepen van jeugd, Dirk Vansina, is alvast erg lovend over het project. “Jongeren plek geven om initiatieven op te zetten die niet alleen de stad maar ook andere jongeren verrijken, is iets waar we bewust blijven op inzetten. Ook tijdens corona. De pop-up tuin aan het Damiaanplein schept extra groen in de stad waar jongeren tot rust kunnen komen en waar ze fysiek en mentaal de ruimte  krijgen om te groeien. Ze kunnen er hun eigen talenten tonen, maar ook nieuwe dingen uitproberen en bijleren op een duurzame manier. Een mooie combinatie met veel potentieel waar we als stad graag onze schouders mee onderzetten.”

Concreet
De pop-up tuin op het Damiaanplein is vrij toegankelijk nog tot en met 30 oktober.
Elke woensdag  van 12.30 tot 14.30 uur en vrijdag van 16 tot 18 uur vinden er activiteiten plaats. Dan wordt er gewerkt met een beperkt aantal bezoekers / deelnemers. Voor meer informatie en online inschrijven kan je terecht op www.mijnleuven.be/greenspace.

MIJNLEUVEN
MIJNLEUVEN is het jongerenlabel van de stad. De stad moedigt er jongeren mee aan vernieuwende ideeën met de wereld te delen en ondersteunt hen bij het scherpstellen en daadwerkelijk realiseren ervan.

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Janosh Ams jeugdwerker, MIJNLEUVEN
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Janosh Ams jeugdwerker, MIJNLEUVEN
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven