Leuvense jongeren ‘zeggen het is’ in podcasts

In ‘Zeg het is’, een podcastreeks van zes afleveringen, gaat MIJNLEUVEN, de jongerenwerking van stad Leuven, in gesprek met jongeren tussen de 14 en 20 jaar over verschillende thema’s zoals oordelen over anderen, pesten, erbij horen, leuke plekken in Leuven waar ze zichzelf kunnen zijn… Met dit initiatief wil de stad Leuven jongeren een stem geven.

“We kochten met MIJNLEUVEN een tweedehands ​ caravan aan en bouwden die om tot podcaststudio”, vertelt Nette Staf, één van de twee podcasthosts trots. “Met die studio reden we rond door Leuven en stopten we op plekken waar veel jongeren rondhangen, zoals de Bruul, Park ​ Bellevue en het Paul Van Ostaijenpark. Daar nodigden we hen uit om in de caravan te komen praten over thema’s die voor hen belangrijk zijn of waar ze mee worstelen: pesten, jezelf kunnen zijn, erbij horen, oordelen van anderen of je down voelen.”

Als interviewers schakelde MIJNLEUVEN de jonge Leuvenaars Nette (21) en Maartje (23) in, die in elke aflevering met één centrale jonge gast praten over hun persoonlijke verhaal. Daarnaast gaan de twee ook langs bij de jongeren in de buurt met een centrale vraag zoals ‘kan jij overal jezelf zijn?’, ‘op welke plekken in Leuven kom je graag?’ ​ of ‘zijn er dagen waarop jij je slechter voelt?’. De podcastreeks ‘Zeg het is’ kwam dus volledig door jongeren zelf tot stand, waardoor de verhalen herkenbaar en toegankelijk zijn voor de doelgroep.

“Jongeren aan het woord laten, is een belangrijke pijler in ons jeugdbeleid. Jongeren in Leuven willen we alle kansen geven om hun mening te geven en ongedwongen zichzelf te zijn. Daaruit putten we veel info om ons beleid bij te sturen”, zegt schepen van jeugd Dirk Vansina. “De podcastwerking van de jeugddienst leert jongeren ook digitale skills en zet hen op weg om op de juiste toon andere jongeren te bereiken en te inspireren. Zo geven we hen een stem om ook moeilijke thema’s of taboes onderling bespreekbaar te maken. Dit initiatief is héél waardevol. En zo sturen de jongeren mee het Leuvens jeugdbeleid.” ​

Vanaf vrijdag 2 juni kan je de eerste twee afleveringen beluisteren. Die hebben als thema 'oordelen over anderen' en 'jezelf kunnen zijn'. Nadien volgt er elke week een nieuwe aflevering. Je vindt de podcastreeks van ‘Zeg het is’ op Spotify of via www.mijnleuven.be/zeghetis.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]