Leuvense kinderen krijgen al voor de tiende keer spelenderwijs een Nederlands taalbad

​Meer dan 850 anderstalige kinderen kwamen de afgelopen tien jaar naar de Leuvense zomerschool om Nederlands te leren. Niet in klasjes achter de schoolbanken, maar wel tijdens allerlei spelletjes, knutselactiviteiten, (voorlees)verhalen, verkleedsessies en uitstapjes.

De zomerschool is een aanbod van de stad, waarbij samen met de zorgcoördinatoren van de Leuvense basisscholen bekeken wordt welke kinderen het meeste baat hebben bij dit taalbad.

De kinderen komen de drie laatste weken van augustus naar de zomerschool. Allemaal spreken ze thuis één of zelfs meerdere talen. Tijdens de zomerschool frissen ze het Nederlands terug op. Topactiviteiten zijn zoals steeds de uitstapjes of het stadsspel. Maar de kinderen trokken ook naar Technopolis en Planckendael en trotseerden het wisselvallige weer om de ridderspelen in het Kasteel van Horst te beleven.

Een groep van 15 vrijwillige monitoren en stagiair-leerkrachten van de hogeschool UCLL begeleidde de kinderen. Deze editie werkten de kinderen rond verzamelen. Dit was dan ook een uitgelezen thema om naar het museum te gaan. Alle kinderen kregen een speelse rondleiding in M – Museum Leuven en gingen aan de slag met plasticine, pen, papier en foto’s tijdens een zoektocht naar hun mooiste verzameling beelden. Nadien knutselden ze hun eigen verzameling insecten en fossielen.

De zomerschool betrekt ook de ouders van de kinderen. Zo kunnen ze snuisteren in de meertalige boekjes van de bib Leuven en een sessie rond meertalig opvoeden volgen.

Showtime in de Minnepoort
Voor deze feesteditie bereidden de monitoren samen met de kinderen een voorstelling voor. Doorheen een teletijdsmachine kwamen de toeschouwers terecht in verschillende werelden op zoek naar de dief van een gestolen schat.

Ouders, leerkrachten en monitoren werden uitgenodigd voor de show en een afsluitende babbel en receptie. De monitoren briefen de zorgleerkrachten over hoe de kinderen het gedaan hebben. Zo kan de start van het nieuwe schooljaar ook voor hen vlot verlopen.

 

 

Contacteer ons
Lies Moors projectdeskundige onderwijs
Mohamed Ridouani schepen van onderwijs
Lies Moors projectdeskundige onderwijs
Mohamed Ridouani schepen van onderwijs
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven