Leuvense kinderopvang inspireert!

Op dinsdag 21 maart geeft de Leuvense opvangsector kinderbegeleiders (in spe) de kans om de mooie verhalen uit onze kinderopvang te komen ontdekken op de zevende Inspiratiedag Kinderopvang. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om plaatsbezoeken te brengen aan drie kinderdagverblijven in Wilsele-Putkapel, in plaats van de traditionele inspiratiemarkt met infostandjes en workshops.

Leuven telt zo’n 2200 opvangplaatsen voor baby’s en peuters. Een 200-tal daarvan vind je bij onthaalouders (gezinsopvang en samenwerkende onthaalouders) en 2000 bij kinderdagverblijven (groepsopvang). Met de inspiratieavond laat de Leuvense opvangsector zien dat de Leuvense kinderopvang bruist van kwaliteit. Want ondanks een aantal terechte bezorgheden over onze kinderopvang, overheersen toch de vele warme waardevolle verhalen.

Waardevol meer dan alleen voor de kleinste
Kinderopvang is van onschatbare waarde, niet alleen voor de allerkleinste zelf maar ook voor hun (pleeg)ouders en hun werkgevers en voor de buurtbewoners. Van het eerste wenmoment tot de dag dat kindjes naar school gaan, biedt kinderopvang een brede basis aan ontwikkelingskansen voor de baby’s en peuters. Ze krijgen er warme zorg en fijne spel- en leerprikkels met liedjes, verhaaltjes en activiteiten op maat. Maar ook voor de ouders zijn kinderdagverblijven bijzonder belangrijk. Het vertrouwen dat ze krijgen door kleine gesprekken, dagverslagjes, foto’s… laat hen toe met een gerust hart hun dagtaak elders te volbrengen. ​
En daar eindigt het niet. De kinderopvang biedt ook een meerwaarde door de mooie samenwerkingen die soms ontstaan met scholen of instellingen in de buurt of met buurtbewoners. Zo deelt in Leuven kinderdagverblijf DoRemy (van Zorg Leuven) een buurtmoestuin met de bewoners van de Frederik Lintsstraat.

Grootse opvang zit in kleine dingen
“Vertrouwdheid, verbinding en geborgenheid zijn niet tastbaar. Ze ontstaan op de werkvloer zelf tussen mensen en de kinderen pikken dat op. In stad Leuven willen we ruimte en tijd maken, via kleine, gewone, alledaagse dingen. We vergeten soms dat net die kleine handelingen onze opvang zo groots maken”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn.

“Een tijdje geleden liep ik een halve dag mee in een kinderdagverblijf en mocht ik zelf ervaren hoe veelzijdig en creatief de job van een kinderbegeleider is”, vertelt schepen Bieke Verlinden. “Het was prachtig om de kleintjes zienderogen te zien groeien door de warme zorg waarmee de kinderbegeleiders aan de slag gingen. Op dat moment voel je de impact die je hebt op het verdere leven van deze kindjes. Je staat mee aan de start van hun leven, het is echt een voorrecht om dat van zo dichtbij te mogen meemaken.”

Inspiratiemarkt
Op 21 maart openen drie kinderdagverblijven in Wilsele-Putkapel hun deuren tijdens meerdere toonmomenten. Daarbij zetten ze in de kijker wat ze met veel liefde voor en met de kinderen doen: bladeren in het dagboek van Jules, op bezoek gaan in het woonzorgcentrum, ontspannen in de snoezelruimte, proeven van zelfgemaakte voeding of koken voor baby’s…

Tijdens de rondleidingen ontdek je hoe de pedagogische visie van een crèche vorm krijgt, voor alle betrokken partijen die mee in dit groeiproces zitten. Van de kindjes zelf over ouders en het personeelsteam tot de buurtbewoners.

Hiermee wil de Leuvense kinderopvang kinderbegeleiders die vandaag al aan de slag zijn, maar ook toekomstige (studenten) kinderbegeleiders inspireren en de vele mooie facetten van de job laten zien.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]