Leuvense Klimaatbende sluit klimaattraject op school succesvol af

Met een groot spel en een picknick in het stadspark sloot de Leuvense Klimaatbende gisteren haar traject rond klimaatacties succesvol af. De afgelopen maanden nam deze bonte bende van leraren, directies en leerlingen, vijf Leuvense scholen op sleeptouw om de klimaatuitdagingen op de agenda te zetten. ​

De Klimaatbende bestaat uit 133 leerlingen van het 5e leerjaar van Sancta Maria Leuven, de Sint-Norbertusschool, de Sint-Jansschool, De Bron en KieM. Als lid van de Klimaatbende traden zij de voorbije maanden op als klimaatambassadeur ​ in hun school. Ze kwamen al spelend en lerend meer te weten komen over hoe ze er de klimaatuitdagingen – maar ook oplossingen - onder de aandacht konden brengen.

“De bendeleden leerden niet alleen veel bij over het klimaat, maar deden ook zelf onderzoek en ondernamen concrete acties op maat van de leefwereld van de leerlingen. Zo leerden ze bijvoorbeeld wat de impact van hun smartphone is op het klimaat. Vervolgens organiseerden ze een grote inzamelactie voor oude gsm-toestellen. Een uitstap naar het verkeerspark gaf leerlingen meer vertrouwen en motivatie om met de ​ fiets naar school te komen. En via de witloof-actie leerden ze hun eigen groenten kweken in de moestuin van de school om er vervolgens soep van te maken. De bendeleden konden tijdens hun traject rekenen op de steun van de stad via School 2030” , vertelt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera.

“Leuven klimaatneutraal maken kunnen we niet alleen. We rekenen daarvoor op Leuvenaars, bedrijven, organisaties, maar zeker ook op scholen. Met het verhaal van de Klimaatbende hebben we dit schooljaar meer dan honderd scholieren geïnformeerd en gesensibiliseerd over de klimaatuitdaging en vervolgens aangezet tot concrete klimaatacties op school, maar ook thuis”, vult schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers aan. “We kijken alvast uit naar de initiatieven van de Klimaatbende volgend schooljaar.”

Volgend jaar nieuwe klas

De Leuvense Klimaatbende is een samenwerking tussen MOS (provincie Vlaams-Brabant) en stad Leuven. Volgend schooljaar geven de leerlingen de fakkel door aan de nieuwe klas van het vijfde leerjaar. Ook zij zullen een jaar lang leren over de klimaatverandering en onderzoeken met welke acties binnen én buiten de schoolmuren het verschil kunnen maken. ​ “Want willen we onze klimaatdoelstellingen halen, dan hebben we iedereen nodig. Ook de scholen”, besluiten de schepenen.

School 2030
School 2030 is een samenwerking tussen de stad Leuven (dienst onderwijs, duurzaamheid en jeugd), de provincie (de MOS-werking), Leuven 2030 en partners zoals Rikolto, Mobiel 21, EcoWerf, Djapo, GoodPlanet... Samen helpen zij alle Leuvense scholen met het opstellen en uitvoeren van een concreet klimaatbeleid. Op 16 mei organiseert de stad een online info-avond voor scholen die volgend jaar mee willen deelnemen.

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be