Leuvense Kruidtuin maakt zich klaar voor een creatieve lente

Wie de voorbije week in de Kruidtuin kwam, zag dat de stad er een koepeltent plaatste aan de ingang. Deze zogenaamde dome dient tot 19 juni als uitvalsbasis voor een creatief en actief lenteprogramma naar aanleiding van 200 jaar Kruidtuin. Maar ook daarna blijft de dome er staan tot aan de lente van 2023 voor onder andere lezingen of workshops. Vanaf april volgend jaar zoekt de stad dan een nieuwe bestemming voor de constructie. Op de lege plaats die hij achterlaat komt een nieuw assortiment planten die de botanische tuin verder verrijkt.

De vieringen rond tweehonderd jaar Kruidtuin gaan hun laatste seizoenswissel in. Tijdens het feestjaar toonde de stad alle aspecten van de tuin, met het hele jaar door een gevarieerd aanbod voor de Leuvenaars, voor elk wat wils. De dome aan de ingang past in die filosofie. Van 20 maart tot 17 juni wordt ze ingekleed als rust- en inspiratieplek met gedichten en foto’s. Er komt een boekenkast en zeteltjes waar iedereen kan plaatsnemen. “In deze tuinkamer zullen Leuvenaars en bezoekers zelf creatief aan de slag kunnen gaan. Zo kan iedereen de ontwakende natuur in de Kruidtuin actief beleven deze lente. Maar je kan hier ook gewoon komen om een boek te lezen en te genieten van de rust in de tuin”, zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera.

Op 20 maart, tijdens het lentefeest opent de stad de dome officieel. Verteller Fred Versonnen geeft de aftrap. Hij zal er een verhaal vertellen dat geïnspireerd is op de mythe van Hades. Wie zijn verhaal volgt, gaat buiten met een boeiende verklaring voor het ontstaan van de vier seizoenen.

Actief deelnemen
“De Kruidtuin is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars en creatievelingen. Zo staan er diverse werken van Ad Wouters en kan je nog tot zaterdag 12 maart de creaties van enkele jonge kunstenaars van SLAC/Academie Beeldende en Audiovisuele Kunst ontdekken in het kader van de expo BOTANIEK. Met de tuinkamer nodigen we nu elke Leuvenaar uit om zich te laten inspireren door deze magische plek. Of je nu graag tekent, schrijft of foto’s maakt; iedereen kan zijn bijdrage achterlaten in de tent”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. De stad stelt het basismateriaal om mee aan de slag te gaan ter beschikking. Het is de bedoeling dat alle werkstukken uiteindelijk een plaats krijgen in de tent. Wie ter plekke iets maakt, kan het onmiddellijk laten ophangen. Andere creaties kunnen bezoekers per mail indienen. Digitale creaties zullen via QR-codes die in de tent hangen, te bekijken zijn.

Workshops
De stad organiseert ook workshops voor wie graag wat begeleiding en inspiratie heeft in dat creatief proces. Ze denkt daarbij aan creatief schrijven, schilderen, botanisch tekenen, fotografie of yoga. Aan de concrete planning voor deze workshops wordt momenteel nog gewerkt. Het aanbod zal terug te vinden zijn op de website van de stad.

Vooruit kijken
Van 17 tot 19 juni vindt het innovatieweekend plaats, de afsluiter van het feestjaar “200 jaar Kruidtuin”. Dan kunnen bezoekers er kennis maken met de toekomstplannen . “Want de tweehonderdste verjaardag van de Kruidtuin is geen eindpunt. We tonen nu dat de Kruidtuin eeuwenoud is, maar tegelijk springlevend”, besluit schepen Wadera.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]