Leuvense leegstandsaanpak werpt vruchten af

Wie de afgelopen maanden rondkeek in Leuven zag het al. Er is bijzonder veel bedrijvigheid in de stad. Veel panden worden opgeknapt, pop-up winkels blijven langer open en nieuwe handelszaken vestigen zich in Leuven. Leuven leeft op na de coronacrisis en het stadsbestuur zet alles op alles om deze positieve evolutie te bestendigen.

“Elke crisis biedt opportuniteiten”, vertelt schepen van handel Johan Geleyns, “De afgelopen jaren leverden we in goede samenwerking met onze ondernemers, handelaars- en horecaverenigingen  erg veel inspanningen om onze stad ondernemend en bruisend te houden. We werkten hierbij zowel wendbaar, inspelend op de verschillende regels tijdens de coronapandemie, als projectmatig, met een plan dat we aan de wijzigende omstandigheden aanpasten. Zo gaven we zowel financiële als logistieke steun om de pandemie door te komen. We leggen echter vooral de focus op groei na de crisis met subsidies voor opleidingen, informatisering en duurzaamheid. Ook zorgen we ervoor dat handelaars elkaar blijven opzoeken door het ondersteunen van handelswijken en het zelf organiseren van netwerk- en informatiedagen. Daarnaast stelden we een actieplan leegstand op om ook op het niveau van onze stad een versnelling hoger te schakelen. ”

Deze inspanningen werpen nu hun vruchten af. Voor de eerste keer in jaren daalt de leegstand in Leuven. Dat is een echte trendbreuk. In Leuven zien we dat er in januari 2022 11,1% handelspanden leegstaan tegenover 11,8% in  januari 2021. Uitgedrukt in winkelvloeroppervlakte staat nu slechts 7,8% leeg, waar dat één jaar geleden nog 9,4% was.

Schepen Johan Geleyns: “Uit de Graydondata leren we dat er in onze stad de afgelopen 12 maanden 45 nieuwe restaurants of caféhouders begonnen en 120 nieuwe handelaars en diensten opstartten. We zijn dus op de goede weg, maar dat belet ons niet om ook in de toekomst elke dag de hand aan de ploeg te slaan en hard verder te werken om iedereen te tonen dat Leuven de aangenaamste shoppingstad van het land is. Zo willen we de komende tijd specifiek werken op ons pandenbeleid om Leuven als handelsstad te optimaliseren.”

Hiervoor gaat de stad zelf meer fijnmazige data verzamelen. Voorlopig vaart men enkel op de cijfers van de grootste databank Locatus. Medewerkers van de stad zullen vanaf nu dagdagelijks ijken wat er gebeurt in het handelscentrum. Daarnaast wil Leuven sneller panden in eigen beheer nemen en deze als pop-up op de markt brengen. Zo verlaagt de stad de drempel voor startende ondernemers. Via een actieplan per type pand of eigenaarsstructuur zal er ook nog gerichter gewerkt worden aan een plan op maat. Wie echter doof blijft voor deze positieve stimulansen krijgt een leegstandstaks opgelegd als ultiem activeringsmechanisme.

Ondertussen werkt de stad verder aan nieuwe projecten. Zo kondigt schepen Geleyns meteen ook de komst van de “Profploeg” aan: “De komende maanden stuurt het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO) enkele experten handelsbeleid naar onze stad. Zij komen Leuven adviseren rond kernversterking. Concreet  gaan ze een strategie  ontwikkelen om meer verschillende bezoekersdoelgroepen aan te trekken door hen te tonen wat er specifiek voor hen in Leuven te beleven valt. Daarnaast adviseren ze de stad bij het maken van  een acquisitieplan. Het doel hiervan is  om nog meer ketens en individuele handelaars en horecaondernemers zin te doen krijgen om in Leuven te ondernemen en investeren.”

Ook dit ziet schepen van handel Johan Geleyns helemaal zitten: “Samen met het VLAIO schakelt de stad  zo nog een versnelling hoger in de ambitie om van Leuven de centrumstad te maken met de minst leegstaande handelspanden én de meest kwalitatieve invulling!”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be