Leuvense Maand van de Opvoeding staat ouders digitaal bij

Tijdens de huidige coronacrisis worden ouders en andere opvoeders meer dan ooit geconfronteerd met de uitdagingen van het opvoeden. De week van 18 tot 24 mei staat als “Week van de opvoeding” al verscheidene jaren in teken van het opvoeden van kinderen en tieners. In Leuven maakt het Huis van het Kind daar ieder jaar de ‘Maand van de Opvoeding’ van, met allerlei activiteiten voor ouders en kinderen. Door de coronacrisis kunnen deze events dit jaar echter niet plaatsvinden. In de plaats daarvan stelt het Huis van het Kind Leuven een boeiend digitaal aanbod voor om in deze bijzondere periode ouders te kunnen bereiken, bij te staan en een luisterend oor te bieden voor hun ervaringen.

Vallen en opstaan
“In deze tijden worden de pedagogische vaardigheden van ouders en andere opvoeders meer dan ooit op de proef gesteld. Ze houden veel verschillende balletjes in de lucht. Opvoeden is sowieso al een uitdaging met vallen en opstaan. Dat wordt nu nog meer op scherp gesteld, dat voel ik ook zelf aan in ons gezin”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Tijdens onze Leuvense Maand van de Opvoeding zetten we in samenwerking met het Huis van Kind ons aanbod voor ouders extra in de verf. We hebben een digitaal aanbod waarbij ouders elkaar online kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen, maar ook virtuele vorming en begeleiding kunnen krijgen van professionals”, gaat schepen Bieke Verlinden verder.

Webinars, Club mama en Mums for Mums
Het Huis van het Kind slaat voor het digitaal aanbod van de Maand van de Opvoeding de handen in elkaar met de Gezinsbond en EXPOO. De hele maand mei kunnen ouders van kinderen en tieners gratis online vormingen (webinars) volgen via de website van EXPOO. Thema’s zoals evenwicht binnen het gezin, schermtijd, opvoeden en co-ouderschap, je kind creatief uitdagen, positief opvoeden en meer komen allemaal aan bod op een open en toegankelijke manier.

Via de website van het Huis van het Kind kunnen moeders van jonge kinderen zich ook aanmelden om deel te nemen aan digitale versies van bestaand aanbod voor ouders zoals de digitale sessies van Club Mama. In normale omstandigheden komen in deze club zwangere en kersverse mama’s samen om hun ervaringen te delen. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, kunnen de mama’s elkaar in plaats daarvan elke maandag om 12 uur virtueel ontmoeten via Zoom. Er is ook steeds een gezinscoach of vroedvrouw aanwezig bij deze virtuele momenten. Ook voor Engelstalige mama’s uit Leuven bestaat er een gelijkaardig initiatief, namelijk de groep “Mums for mums”. Ook dit aanbod is gratis. Inschrijven voor  beide clubs kan via de website van het Huis van het Kind.

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Murrielle Mattelaer beleidsadviseur opvang en opvoeding en coördinator Huis van het kind Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Murrielle Mattelaer beleidsadviseur opvang en opvoeding en coördinator Huis van het kind Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven