Leuvense Materialenbank breidt aanbod uit

De Leuvense Materialenbank is een initiatief van stad Leuven in samenwerking met Atelier Circuler. Sinds 2021 biedt ze tweedehands bouwmaterialen aan en redt zo heel wat materialen van de afvalberg. Tot nu bestond het aanbod voornamelijk uit gerecupereerd hout maar voortaan kan je ook bij de Materialenbank terecht voor steenachtige materialen, zoals dakpannen, klinkers, natuursteen en keramische tegels. De Materialenbank is een belangrijke schakel om van Leuven een circulaire stad te maken.

“Bouwmaterialen produceren, kost niet alleen grondstoffen en energie, maar draagt ook bij aan de CO2-uitstoot. In Europa is de bouwsector verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot. Maar er is een alternatief: door materialen een tweede leven te geven, kunnen we de uitstoot in de bouwsector aanzienlijk verlagen. Daarom openden we in 2021 de Materialenbank. Het aanbod bestond tot nu voornamelijk uit hout maar nu breiden we ons aanbod uit met hoogwaardige steenachtige materialen”, vertelt schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens.

“We bieden voortaan steeds meer steenachtige materialen zoals dakpannen, klinkers, natuursteen en keramische tegels aan", vertelt August Smessaert, coördinator van de Materialenbank. “Met deze uitbreiding willen we mensen aanmoedigen om op een creatieve manier met recuperatiestenen aan de slag te gaan. Denk aan een waterdoorlatende oprit met steenklinkers of een nieuwe badkamerinrichting met keramische tegels.”

De Materialenbank werkt bovendien sinds kort nauw samen met de firma Franck Bricks, waardoor ze samen een uitgebreider aanbod aan gerecupereerde bouwstenen kunnen aanbieden, zoals Boomse steen, klampsteen, Paepesteen, veldovensteen en grote klamp. Heel wat van de gerecupereerde bouwstenen, zoals klinkers, zijn dan weer afkomstig van onthardingsprojecten in de stad.

Een succesverhaal

“Na drie jaar is de Materialenbank een begrip geworden in Leuven en omstreken. En terecht, veel van onze gebruikte bouwmaterialen zijn nog in goede staat. Het zou echt zonde zijn om die bij het afval te gooien", vullen schepen Van Oppens en ​ August Smessaert aan.

De Materialenbank is een belangrijke schakel om van Leuven een circulaire stad te maken, een stad waar we spaarzaam omspringen met kostbare grondstoffen, en grondstoffen en materialen maximaal hergebruiken. Het eerste jaar kreeg 20 ton bouwmaterialen een tweede leven, vorig jaar was dat al 192 ton aan bouwmaterialen, meer dan negen keer zoveel.

Praktisch

Via de webwinkel www.materialenbankleuven.be krijgen particulieren, maar ook organisaties en bedrijven, een idee van de materialen op voorraad. Op de fysieke locatie in Herent (Klein Dalenstraat 42) kunnen ze de materialen inspecteren en ophalen. De Materialenbank is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur. ​

Wie zelf steenachtige materialen ter beschikking heeft of binnenkort start met een afbraak, kan contact opnemen met de Materialenbank via info@materialenbank.be

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 20 00

communicatie@leuven.be