Leuvense Open Lesdag inspireert nieuwe zij-instromers voor het onderwijs
Wie droomt van een carrièreswitch naar het onderwijs, kreeg vandaag een unieke kans om het leraarschap van dichtbij te beleven. Tijdens de Open Lesdag werden potentiële zij-instromers ondergedompeld in het dagelijkse schoolleven. De Open Lesdag is een organisatie SOM (Samen Onderwijs Maken), stad Leuven, VDAB, Acerta, AGODI, de lerarenopleidingen van UCLL en KU Leuven en Leuvense scholen.
“Het lerarentekort is een groeiende uitdaging, ook in Leuven, vertelt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Zij-instromers brengen vaak een rugzak vol levenservaring, expertise en motivatie mee naar de klas. Maar de stap zetten is niet altijd vanzelfsprekend. Vragen als ‘Hoe combineer ik een opleiding met mijn gezin?’, ‘Kan ik deeltijds starten?’, of ‘Wat met mijn loon en opgebouwde anciënniteit?’ leven sterk. Met de Open Lesdag willen we die drempels verlagen en tonen dat een overstap naar het onderwijs haalbaar én waardevol is.”
SOM-labo
De Leuvense Open Lesdag is een initiatief vanuit het SOM-labo Zij-instromers, waarin scholen, partners en experten samen nadenken over hoe we zij-instromers beter kunnen begeleiden én behouden. Want ook dat laatste blijft een uitdaging: bijna 3 op de 10 nieuwe zij-instromers verlaat het onderwijs al na het eerste schooljaar.
“Zij-instromers vullen vandaag al een grote leemte in, maar we verliezen te veel potentieel als we hen niet duurzaam aan boord houden. Daarom organiseren we een dag zoals deze, om hen zo goed mogelijk te informeren over de realiteit van het lerarenberoep”, aldus de organisatoren.
Beleven en bevragen
In de voormiddag bezochten een 100-tal deelnemers klaspraktijken in verschillende Leuvense scholen. Ze volgden lessen mee, observeerden de interactie tussen leerkrachten en leerlingen en maakten kennis met de schoolwerking.
“Ik volgde deze ochtend een les in het Sint-Pieterscollege en voelde meteen dat ik dit écht wil doen. Het geeft mij extra motivatie om de opleiding in combinatie met mijn huidige job als psycholoog te voltooien. En dat is toch niet zo evident."
Na de middag trokken meer dan 120 geïnteresseerden naar de infobeurs in Campus Corso. Aan infostanden van VDAB, Acerta, AGODI, UCLL en KU Leuven konden ze terecht met hun vragen over opleidingstrajecten, statuten, loonvoorwaarden, gastleraarstatuut en anciënniteitsregeling. Tijdens de durf-te-vragen sessies stelden ze al hun praktische vragen aan ervaren leerkrachten en zij-instromers.
“Ik ben burgerlijk ingenieur van opleiding en ik overweeg nu een job als leerkracht. Ik ben zeker dat ik over de nodige vakkennis beschik, maar heb geen idee hoe ik moet omgaan met het puberende brein – waar toch zoveel in gebeurt. Ervaren zij-instromers begrepen meteen mijn zorg maar stelden mij gerust dat dit ook in de opleiding aan bod komt.”
Klaar voor de volgende stap
Zowel de organisatoren als de deelnemers blikken tevreden terug op een inspirerende dag. De grote opkomst bevestigt dat het leraarschap nog steeds veel mensen aanspreekt. De uitdaging voor de toekomst is duidelijk: niet alleen nieuwe leerkrachten aantrekken, maar hen ook duurzaam ondersteunen en behouden.