Leuvense scholen werken rond gender- en seksuele diversiteit

In de aanloop naar de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei, riep de stad Leuven de middelbare scholen op om te werken rond gender- en seksuele diversiteit. Ze stelde daarvoor gratis PAARS-pakketten ter beschikking. Die bundel met gebruiksklaar les- en actiemateriaal helpt leerkrachten om te werken rond LGBTI+ inclusiviteit. Om duidelijk te maken dat iedereen erbij hoort en zichzelf mag zijn op school, waren er vandaag laagdrempelige acties voor LGBTI+ rechten in de betrokken scholen. Naar goede gewoonte wappert naar aanleiding van IDAHOT ook de regenboogvlag aan verschillende gebouwen in de stad.

“Elf middelbare scholen bestelden een PAARS-pakket. De voorbije weken gingen ze daarmee in de klas in dialoog over genderidentiteit en geaardheid. Ze werkten aan een inclusieve schoolomgeving die veilig is voor iedereen. Vandaag, op IDAHOT, tonen leerlingen onder andere met het actiemateriaal uit het pakket dat ze voor zichzelf en voor andere jongeren een veilige plek op school willen”, vertelt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. “Dat is belangrijk, want jongeren brengen veel tijd door in de schoolomgeving. We weten ook dat jongeren die worstelen met hun identiteit of geaardheid, sombere gedachten kunnen krijgen. Daarom is met hen rond dit thema werken op school cruciaal.”

Schepenen Corneillie en Wadera brachten vanochtend een bezoek aan Campus Redingenhof. Ze deelden er mee polsbandjes van PAARS uit aan de leerlingen. Het dragen van paarse kleding of accessoires op 17 mei staat centraal, als symbool om te laten zien dat iedereen zich welkom mag voelen op school.

“De kleur paars komt uit de regenboogvlag en symboliseert de kracht en moed die nodig is om op te komen voor jezelf en te zijn wie je bent. Zolang PAARS nodig is, blijven we de campagne organiseren zodat de thema's 'LGBTI+' - in het secundair onderwijs - en 'diversiteit' - in het lager onderwijs - beter bespreekbaar kunnen maken", aldus Jeroen Thierens, voorzitter van PAARS vzw.

Website preview
Lespakket 'Genderidentiteit en geaardheid'
Lespakket en materiaal rond genderidentiteit en geaardheid
Leuvenvoorscholen
PAARS-pakketten
Hoe zorg je als school voor een meer inclusieve omgeving? En op welke manier maak je het schoolreglement of het taalgebruik in standaardformulieren genderinclusief? ​

Met de PAARS-pakketten van PAARS vzw kunnen scholen aan de slag met het LGBTI+ thema. Er zit gebruiksklaar lesmateriaal in voor leerkrachten om leerlingen te sensibiliseren rond gender- en seksuele diversiteit. Handig voor leerkrachten die een workshop willen organiseren om de positieve beeldvorming rond LGBTI+ personen te stimuleren. Daarnaast zit in het pakket ook actiemateriaal waar leerlingen direct zelf mee aan de slag kunnen. ​ ​

De stad biedt de pakketten gratis aan secundaire scholen aan. In de toekomst kan de campagne verder uitgebreid worden naar basisscholen en jeugdwerk.

De regenboogvlag ​
Vanochtend hesen burgemeester Mohamed Ridouani, schepen Lies Corneillie en leden van UniQue Regenbooghuis de regenboogvlag aan het stadskantoor. Heel de maand juni, tijdens de Pride Month, blijft de kleurrijke vlag hangen. Met deze actie tonen de stad en UniQue dat er in Leuven geen plaats is voor holebi- en transfobie en dat iedereen er zichzelf moet kunnen zijn.

De stad riep ook andere organisaties en bedrijven op om de regenboogvlag op te hangen. Daar werd massaal gevolg aan gegeven. Zo wappert de regenboogvlag onder meer aan het politiehuis en aan verschillende universiteitsgebouwen. Museum M besliste de vlag een permanente plaats te geven aan haar gevel.

“Leuven kleurt op 17 mei alle kleuren van de regenboog en daar zijn we ontzettend blij om! Het is duidelijk: in onze stad is iedereen welkom. Dat zoveel organisaties de regenboogvlag vandaag uithangen is een duidelijk signaal van solidariteit en bondgenootschap”, besluit schepen Corneillie.

Beide initiatieven, de regenboogvlag uithangen en de PAARS-pakketten gratis aanbieden, kaderen in het vernieuwde regenboogbeleid van de stad.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be