Leuvense scholieren timmeren via ‘Particibox’ aan meer participatie op school
Meer en bredere inspraak én concrete acties om hun scholen klimaatvriendelijk te maken. Dat zijn volgens PACT3000, de overkoepelende Leuvense leerlingenraad, de thema’s waar Leuvense leerlingen vandaag van wakker liggen. Tijdens een dialoogmoment met schepenen Brouwers en Wadera deelden de leerlingen hun bevindingen.
Jongeren aan het woord: geen loze slogan in Leuven. PACT3000, de overkoepelende Leuvense leerlingenraad, laat op geregelde basis haar stem horen bij het Leuvense stadsbestuur. Dit schooljaar boog de groep geëngageerde scholieren zich onder meer over participatie. Met hun zelf ontwikkelde ‘Particibox’ willen ze op elke school ruimte creëren voor inspraak en meer leerlingen, niet enkel de gekende stemmen, aan het woord laten.
Inspraak uitbreiden
Voorafgaand aan het dialoogmoment kwamen leerlingen van het Lemmensinstituut, Salco en Sancta Maria begin mei samen in de Villa van mijnLeuven, de jongerenwerking van de stad Leuven. Daar ontwierpen ze een eigen, gepersonaliseerde Particibox voor hun school. De messagebox is een laagdrempelige manier om de stem van élke leerling te horen, niet enkel die van gemotiveerde koplopers of leden van de leerlingenraad.
"Wat deze jongeren doen, is participatie ter harte nemen," zegt schepen van jeugd Karin Brouwers. "Ze zoeken niet alleen een manier om meer meningen te horen, ze bouwen die letterlijk zelf. De Particibox is een simpel, maar krachtig hulpmiddel om ook naar de stille stemmen op school te luisteren. Inspraak mag niet afhangen van of je al in de leerlingenraad zit. Elke leerling verdient een kanaal om ideeën of bezorgdheden te uiten, op zijn of haar manier."
Betrekken en begrijpen
PACT3000 nodigde dit jaar scholen uit om zelf een Particibox te komen maken en toe te spitsen op de specifieke noden van hun school. De leerlingen bepalen zelf hoe de box wordt ingezet: als brievenbus, ideeënbox, stemkast of als startpunt voor bredere gesprekken. Tijdens het dialoogmoment met onder meer de Leuvense schepenen, directies en leerlingen kwamen ook enkele stellingen rond inspraak aan bod.
Zo blijkt er veel eensgezindheid over het feit dat directies een actieve rol moeten spelen in het creëren van participatie. Tegelijk is er nuance: "Leerlingen moeten betrokken worden, maar dat betekent niet dat ze over elke schoolbeslissing moeten meestemmen. Wat wél belangrijk is, is transparantie en luisteren. Je hoeft niet alles te kunnen mee bepalen, maar je moet wel begrijpen wat er gebeurt op school," klinkt het.
Jongeren aan boord
Schepen van onderwijs Lalynn Wadera reageerde enthousiast: "De stem van jongeren moet structureel deel uitmaken van het schoolbeleid. Wat PACT3000 met de Particibox realiseert, sluit perfect aan bij hoe we als stad jongeren willen betrekken: op een manier die vertrekt vanuit hun leefwereld. Het is knap hoe deze jongeren niet alleen signaleren waar het beter kan, maar ook oplossingen aanreiken die werken in de praktijk."
Naast inspraak werkten de jongeren van PACT3000 dit schooljaar ook rond ecologie. Ze daagden andere scholieren uit om zelf een duurzame actie op poten te zetten op hun school, met als beloning verse pizza’s gemaakt van lokale ingrediënten. En werkten verder aan een lijst met ecologische aanbevelingen en inspiratietips voor scholen, die ze tijdens het dialoogmoment ook deelden met de aanwezige directies en beleidsmakers.
Doorkijken naar volgend jaar
Als afsluiter van het dialoogmoment kregen alle aanwezigen – van schepenen tot directeurs – de opdracht om een brief aan hun toekomstige zelf te schrijven: welke doelen willen ze volgend jaar bereikt hebben op vlak van jongerenparticipatie en duurzaamheid? Volgend schooljaar worden ze opnieuw uitgenodigd, om te reflecteren of hun ambities ook realiteit zijn geworden.