Leuvense secundaire scholen stappen over op gedeeltelijk afstandsonderwijs voor 2de en 3de graad

De coronacijfers blijven stijgen in het hele land. “De Leuvense cijfers zijn lager dan in de andere grote steden, maar we willen die naar beneden krijgen en daarnaast onze bijdrage leveren om de curve in België af te buigen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. Daarom heeft het Leuvens stadsbestuur samen met de secundaire scholen besloten om na de verlengde herfstvakantie over te stappen op deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad, tot aan de examenperiode. Donderdag 12 en vrijdag 13 november blijven deze leerlingen nog thuis en krijgen ze afstandsonderwijs. Vanaf maandag 16 november start het deeltijds afstandsonderwijs. “Samen met de verschillende partners moeten we slimme maatregelen treffen, die een verschil maken én houdbaar en haalbaar voor iedereen zijn”, zegt Ridouani.

“Leuven is een belangrijke onderwijsstad. We willen de meer dan 13.000 scholieren die elke dag vanuit de ruime regio in Leuven naar school komen meer spreiden”, zegt burgemeester Ridouani. “Dat leidt tot minder contacten, minder drukte op het openbaar vervoer en het openbaar domein, en dus minder verspreiding van het virus. Als we de scholen het hele schooljaar willen openhouden, is dit een noodzakelijke beslissing.”

Steeds meer leerkrachten en leerlingen moeten in quarantaine of worden ziek. “Dat zet zware druk op de organisatie van een school”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Door afwisselend online en fysiek onderwijs te voorzien, hebben scholen iets meer mogelijkheden.” Sommige scholen tellen nog geen besmettingen. “Voor hen is deze stap preventief. We weten allemaal hoe snel het kan gaan.”

De twee dagen na de verlengde herfstvakantie – donderdag 12 en vrijdag 13 november – volgen de tweede en derde graad volledig op afstand onderwijs. “Zo creëren we een aaneensluitende periode van zestien dagen waarop er minder schoolse fysieke contacten zijn”, zegt Ridouani. “Dat zal bijdragen om de besmettingscijfers af te remmen, en de druk wat van de scholen te halen.”

Vanaf maandag 16 november zullen secundaire scholen voor de tweede en derde graad afwisselend online en fysiek onderwijs voorzien. De school beslist zelf hoe ze dat organiseert: per week, per halve week, per dag... Scholen kunnen er ook voor kiezen om praktijklessen fysiek te laten doorgaan. “Lessen automechanica of bepaalde kunstvakken kunnen moeilijk online doorgaan”, zegt schepen Wadera. Ook het deeltijds onderwijs en het duaal leren (waarbij leerlingen deeltijds les volgen en deeltijds werkplekleren) en het onderwijs voor bepaalde doelgroepen, zoals het OKAN-onderwijs (voor anderstalige leerlingen), blijven maximaal fysiek doorgaan. De schooldirecties zullen alle leerlingen en hun ouders informeren.

Dit geldt tot aan de examenperiode. Die examens organiseren scholen op hun maat.

“Met deze beslissing, gedragen door de secundaire scholen, vakbonden en CLB’s, willen we samen de besmettingen beperken, de druk op de scholen verlichten en voorkomen dat scholen helemaal naar afstandsonderwijs moeten overstappen”, zegt schepen Wadera.

Voor de eerste graad secundair en het kleuter- en basisonderwijs verandert er voorlopig niets. Scholen kunnen zich wel op basis van de eigen situatie anders organiseren, omdat er bijvoorbeeld te veel leerkrachten ziek zijn of in quarantaine zitten.  De stad ondersteunt hierbij maximaal.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be