Leuvense secundaire scholen zetten gedeeltelijk afstandsonderwijs voor 2de en 3de graad verder tot krokusvakantie

Minister Weyts maakte gisteren (maandag 14 december) bekend dat alle secundaire scholen in Vlaanderen tot en met 15 januari verder gaan met het deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en de derde graad. “De Leuvense secundaire scholen en de stad beslisten afgelopen vrijdag al om het gedeeltelijk afstandsonderwijs in principe te verlengen tot aan de krokusvakantie. En we blijven bij die afspraak”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Allerliefst zouden we iedereen terug voltijds op school ontvangen, maar het virus is nog niet weg. Daarom stellen we voor onszelf voorop om met deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad door te gaan tot aan de krokusvakantie. En we evalueren tussentijds en sturen bij indien nodig of mogelijk.”

“De scholen, leerkrachten en leerlingen hebben stilaan hun weg gevonden in deze werkwijze. We besloten om na de kerstvakantie op dezelfde manier verder te gaan, en dat in principe voor een periode van zes weken. Die duidelijkheid voor een langere periode brengt rust, zelfs al is de situatie niet de ideale“, zegt Danny Pijls, coördinerend directeur KS Leuven. De scholen wisselen dus verder af tussen afstandsonderwijs en lessen op school. De concrete regeling bepalen ze zelf; dag om dag, van maandag tot vrijdag of van woensdag tot dinsdag. Voor leerlingen uit praktijkopleidingen zoals automechanica of haartooi treffen scholen andere regelingen, omdat praktijklessen moeilijk online kunnen doorgaan. Ook voor bepaalde doelgroepen zoals de anderstalige leerlingen die in OKAN-klassen een jaar intensief Nederlands leren of de leerlingen met een autismespectrumstoornis in OV4 type 9, voorzien scholen meer contacturen. Elke school communiceert met de ouders over de specifieke regelingen voor hun kind.

Evaluatie op 15 januari
“De scholen hebben al heel wat expertise opgebouwd in de organisatie van afstandsleren.  We weten dat deze situatie niet ideaal is voor de scholen en de jongeren. Indien de situatie het toelaat zullen we snel schakelen”, zegt Saskia Dekocker, coördinerend directeur GO! scholengroep Huis11. Daarom maken de stad en de Leuvense secundaire scholen een tussentijdse evaluatie op 15 januari, de datum tot wanneer Vlaams minister Weyts voorlopig het deeltijds afstandsonderwijs voortzet. “Als de besmettingscijfers het toelaten, dan kunnen we in overleg met de Leuvense onderwijspartners versoepelen en snel opnieuw naar voltijds contactonderwijs overstappen.”

Jongeren aan het woord
“We bekijken voortdurend hoe we het onderwijs praktisch best organiseren, en daarbij volgen we goed op hoe iedereen zich hierbij voelt. Deze situatie is ongezien, de oplossingen die we zoeken ook. Jongeren moeten zoeken naar andere manieren om te leren en om hun honger naar sociale contacten te stillen, en dat doet soms pijn. Dat beseffen we maar al te goed”, zegt schepen Wadera. “Daarom zetten we hun belangen bij elke beslissing voorop.” De stad en de scholen vallen daarvoor via het onderwijsnetwerk SOM terug op zorgcoördinatoren, CLB-medewerkers en andere gespecialiseerde partners. Zij staan in nauw contact met de leerlingen. Ze zoeken samen met jongeren naar oplossingen op hun maat: een luisterend oor als het moeilijk gaat, praktische vragen bij afstandsonderwijs aanpakken of helpen om huiswerk  te structureren. “Samen met de jongerenwerkers van de stad Leuven, het JAC, Awel zijn zij er voor de vele jongeren die zich niet goed voelen in deze uitzonderlijke situatie”, vervolgt schepen Wadera. Na de examens, nog in december, brengen de stad en de SOM-partners een groep jongeren samen om naar hen te luisteren en te bekijken hoe de stad hen kan ondersteunen. “We willen van de jongeren horen waar zij het moeilijk mee hebben, waar zij al steun vinden en wat zij eventueel nog meer nodig hebben”, zegt Lore Baeyens van het onderwijsnetwerk SOM.

Samen volhouden
“We hebben de voorbije periode getoond dat het kan en dat we ons organisatorisch snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. We blijven zoeken naar manieren om iedereen gemotiveerd en aan boord te houden. Hopelijk komt er in 2021 een moment dat we voltijds terug kunnen schakelen naar klassikale lessen”, klinkt het bij de scholen en stad Leuven.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]