Leuvense Stadsbegraafplaats onthult haar geheimen
De komende weken kan je enkele boeiende rondleidingen volgen op de Stadsbegraafplaats. Op zondag 15 mei krijg je een antwoord op vragen zoals: mag ik zelf een kist maken? Hoe lang mag een graf blijven liggen? Wat is een ‘troostmuur’? Een week later – op zondag 22 mei – kan je deelnemen aan een rondleiding over het groene verhaal van de Stadsbegraafplaats. Je komt te weten hoe de stad de begraafplaats vergroent, meer biodiversiteit stimuleert en hoe de begraafplaats helpt om de gevolgen van de klimaatverandering te milderen. Deze rondleidingen worden herhaald in juni, juli en september. Inschrijven kan via leuven.be/rondleiding-stadsbegraafplaats.
“Vaak zien mensen een begraafplaats nog als een plek om te vermijden of waar je niet zomaar mag komen. Met deze rondleidingen willen we de Leuvenaars laten zien dat onze begraafplaatsen net een belangrijk deel van het leven en van de stad zijn”, legt Bieke Verlinden, schepen van begraafplaatsen, uit. De begraafplaatsen zijn niet alleen de laatste rustplek van vele Leuvenaars, het zijn ook groene parken waarin mensen tot rust kunnen komen, van de natuur genieten, kunnen wandelen of net even stil kunnen staan.
De stad organiseert twee soorten rondleidingen op de Stadsbegraafplaats. “Tijdens de ‘Wistjedatjes’-wandeling op 15 mei maak je kennis met de regels en gewoonten op de begraafplaatsen, maar ook met heel wat bijzondere graven en monumenten. Je passeert langs de mooiste en meest opvallende hoekjes van de begraafplaats, leert bij over wat er allemaal mogelijk is, welke rituelen er bestaan en op welke manieren Leuven meer ruimte maakt voor rouw, verlies en troost in de stad”, zegt schepen Verlinden.
Daarnaast kan je op 22 mei deelnemen aan een rondleiding die focust op het groene verhaal van de begraafplaatsen. De manier waarop deze plekken vroeger werden behandeld heeft grote gevolgen gehad voor de bodem, en alles wat daar op en in leeft. Tijdens deze rondleiding kom je te weten hoe de stad hier nu mee omgaat en hoe ze de begraafplaats omvormt tot een groene, biodiverse ruimte. Er wordt uitgelegd welke rol de begraafplaatsen kunnen spelen in het stedelijke groene weefsel, hoe begraafplaatsen kunnen helpen om met het veranderende klimaat om te gaan en hoe het recent ingerichte ‘plantenlaboratorium’ daarbij kan helpen.
“De begraafplaats is een verzamelplek van zovele verhalen die de wortels van een stad uitmaken. Daarom zijn deze rondleidingen zo’n mooi initiatief. Onder begeleiding van gepassioneerde vertellers die de Stadsbegraafplaats door en door kennen, ga je deze bijzondere plekken in een heel nieuw licht zien”, besluit schepen Bieke Verlinden.
De eerste rondleidingen vinden plaats op 15 en 22 mei. Wie dan niet kan deelnemen krijgt in juni, juli of september nog een kans om de rondleidingen te volgen. Je vindt alle concrete info en data op leuven.be/rondleiding-stadsbegraafplaats.