Leuvense tegeltaxi haalt tegels en puin gratis op tijdens VK Tegelwippen

Van 21 maart tot 31 oktober vindt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Meer dan 150 steden en gemeenten engageren zich om zoveel mogelijk tegels uit te breken en te vervangen door groen. Want meer bloemen, bomen en geveltuinen maken onze omgeving klimaatbestendiger, aantrekkelijker voor dieren en insecten, koeler op warme dagen, en gewoon ook mooier. Om inwoners te helpen bij al dat ontharden, rijdt er tussen mei en oktober een Leuvense tegeltaxi rond. Die haalt uitgebroken tegels en bijbehorend steenpuin op, helemaal gratis. De uitgebroken tegels zullen nadien maximaal hergebruikt worden. ​

Het fenomeen Tegelwippen komt overwaaien uit Nederland, waar dit jaar al voor de vierde keer een kampioenschap wordt georganiseerd. Samen met meer dan 150 andere Vlaamse steden en gemeenten neemt de stad Leuven vanaf 21 maart deel aan het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Bedoeling is om Leuvenaars tijdens het tuinseizoen, tot 31 oktober, aan te moedigen om in hun tuin of op oprit tegels, kasseien, kiezels, klinkers, kunstgras… weg te nemen. ​ Elke m² uitgebroken verharding kan geregistreerd worden op de online tegelteller op www.vk-tegelwippen.be.

“Via ontharding werken we toe naar een klimaatrobuuste stad, waarin we de gevolgen van droogte en extreme regenval op een natuurlijke manier temperen. We willen niemand verplichten, maar in dat opzicht is elke gewipte tegel wel een kleine overwinning. Als regenwater kan insijpelen, zal de bodem als een spons regenwater opnemen, is er minder kans op wateroverlast en vullen we het grondwater aan. Zo houdt de bodem minder warmte vast, wat tijdens hete periodes een koelend effect heeft. We willen Leuvenaars dus ook aansporen én helpen om vrijblijvend hun steentje weg te dragen”, legt schepen van openbare werken Dirk Vansina uit.

Klimaatbewust werken
Het tegelwipkampioenschap is ludiek opgevat, maar heeft ook een belangrijke sensibiliserende ​ functie. Schepen voor klimaat en duurzaamheid David Dessers: “We ondersteunen Leuvenaars maximaal om te ontharden en te vergroenen. Zo geven we subsidies voor wie een geveltuintje aanplant of een boom in de voortuin plant. Door onze deelname aan het VK Tegelwippen en de tegeltaxi die we ter beschikking stellen, willen we de Leuvenaars nog een extra duwtje in de rug geven. Iedere tegel die verwijderd wordt, zorgt voor extra infiltratie van regenwater”. ​

“Het sluit naadloos aan bij de onthardingsstrategie van de stad Leuven”, legt schepen Vansina uit. “Bij de heraanleg van het openbaar domein in Leuven bekijken we steeds wat en waar we kunnen ontharden en gebruiken als dat kan ook waterdoorlatende materialen. Zo gaan we steeds meer klimaatbewust en duurzaam te werk bij een heraanleg.”

“We hebben verschillende onthardingsprojecten lopen op het openbare domein: er is onthard in de Prinses Lydialaan in Heverlee en er zijn plannen voor onder meer de Spaanse Kroon en de Constantin Meunierstraat. We merken dat dit thema sterk leeft. Op onze oproep bij de Leuvenaars via ‘Hier dringt het door’, naar welke plekken zij graag onthard willen zien, kregen we maar liefst 143 voorstellen. We selecteerden acht locaties die we de komende tijd aanpakken. Die plekken maken we klimaatrobuust, groen en aangenaam”, aldus schepen Vansina.

Tegeltaxi’s aan huis
“We willen de Leuvenaars ook ontzorgen en het makkelijk maken om mee te doen. Daarom zal de stad i.s.m. maatwerkbedrijf Wonen en Werken een zogenaamde tegeltaxi de baan opsturen. Dit tijdens de hele looptijd van de tegelwipwedstrijd, van 21 maart tot 31 oktober. De zogenaamde tegeltaxi zal de gewipte tegels en bijhorend steenpuin helemaal gratis aan huis komen ophalen”, aldus schepen Vansina.

De tegeltaxi rijdt één keer per maand uit tussen mei en oktober. De exacte data vind je terug op ​ www.leuven.be/tegeltaxi. Leuvenaars kunnen daar online de gratis ophaling aan huis aanvragen. Je vindt er ook hoe de tegels en het bijhorend steenpuin aangeboden moeten worden. ​

Tegels krijgen een tweede leven
“Nog bruikbare tegels, kasseien en klinkers zullen worden aangeboden in de Materialenbank, waar je terechtkan voor gerecupereerde bouwmaterialen. Zo krijgen ze een tweede leven bij andere Leuvenaars, die bijvoorbeeld verbouwen”, besluit schepen Dessers. Onbruikbaar steenpuin zal worden afgevoerd.

foto's: ​ Jan Crab

 

 

Website preview
Ophaling tegels en steenpuin voor ontharding
Ga je tegels uitbreken en vervangen door groen? We komen gratis je uitgebroken tegels en bijhorend steenpuin ophalen met onze tegeltaxi.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]