Leuvense traditie zegeviert: de 44e Meyboom is geplant

De Mannen van 1969 zijn er opnieuw in geslaagd de Leuvense Meyboom op tijd te planten op de Grote Markt in Leuven. Dat moet elk jaar gebeuren op 9 augustus vóór 17 uur. 

44e Meyboomplanting

De jaarlijkse festiviteiten gingen van start met optredens van een fanfare en volksdansgroepen in het woonzorgcentrum Eduard Remy, gevolgd door een Meyboomstoet door de straten van Leuven in aanwezigheid van de reuzen Kobe Koeienschieter en Prinses Nela.

Nadat de boom op de Grote Markt arriveerde, werd hij vakkundig rechtgetrokken en geplant door burgemeester Louis Tobback, het schepencollege en de Jaarmannen. Ze hielden de spanning er in, maar de traditionele deadline van 17 uur werd ook dit jaar gehaald. Rond 16.50 uur stond de 44ste Meyboom recht en werd hij ‘ingedanst’.

Eeuwenoude traditie

'De enige echte' Meyboom staat in Leuven. Dat werd, zoals de traditie het voorschrijft, zwaar benadrukt vandaag. De viering verwijst naar een eeuwen oude vete tussen Brussel en Leuven. In 1974 verloren de Brusselaars het privilege om de enige echte Meyboom te planten nadat enkele Leuvenaars erin slaagden om 's nachts de Brusselse boom naar Leuven te brengen. Sindsdien eigenen beide steden zich het recht toe de 'echte' meyboom te planten.

De Brusselaars tillen niet al te zwaar aan het voorval en gaan gewoon verder met hun viering. De Leuvenaars blijven altijd op hun hoede dat de Brusselaars hun Meyboom niet komen stelen. In tegenstelling tot Brussel, waar de Meyboom al na één dag verdwijnt, blijft deze in Leuven nog tot half september pronken naast het stadhuis op de Grote Markt.

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven