Leuvense zomer voor kinderen

Met de zomer in het vooruitzicht zet stad Leuven volop in op een veilige en plezante beleving voor alle kinderen. Dankzij enkele belangrijke maatregelen zullen onder andere de speelpleinwerkingen, de Tofsportkampen alsook verschillende andere stadsinitiatieven kunnen doorgaan. Er is voor elk wat wils en bovendien zijn er extra plaatsjes voorzien deze zomer. Op voorhand inschrijven is dit jaar voor de meeste activiteiten de norm. Benieuwd waar jouw kind zich zoal kan amuseren deze zomer?

Speelpleinbubbels
Ondanks de voorzorgsmaatregelen rond hygiëne en bubbels van maximaal 50 personen, doen de speelpleinen van Kessel-Lo, Wilsele en Heverlee ook deze zomer opnieuw waar ze goed in zijn: elk kind meenemen op een avontuurlijke reis vol spel en plezier! Dankzij de ondersteuning van een taal- en een inclusiecoach zullen ook de kinderen die de voorbije maanden niet veel Nederlands konden spreken, zich volledig kunnen uitleven. Wie wil deelnemen aan de activiteiten van de speelpleinen, moet zich dit jaar wel op voorhand inschrijven.

Ook de speelpleinwerkingen van Buurtcentra Leuven, De Kettekeet, Ketteland en Kettelo, zijn er helemaal klaar voor en voorzien dit jaar vijf weken lang een vol programma voor de kinderen uit hun buurt. Kinderen uit de buurt van Vlierbeekveld of de Koksijdewijk kunnen zoals altijd terecht bij de  twee wijkspeelpleinen voor toffe activiteiten. Zij hoeven niet op voorhand in te schrijven.

“We creëerden nog extra aanbod deze zomer om aan de grote vraag naar activiteiten en spel te beantwoorden”, zegt schepen van jeugd Dirk Vansina. “Er is een zomerkamp in de Grasmus en buurtwerk ’t Lampeke breidt hun speelpleinwerking uit met steun van de stad.” Ook in de verschillende Leuvense deelgemeenten zijn er toffeactiviteiten. Er vinden dit jaar vier zomerdorpen plaats: het Timmerdorp, het Clicksdorp, het Yogadorp en een nieuw Urban dorp, waar kinderen aan de slag gaan met StreetArt. Kortom, aan plezier en spel zal er deze zomer geen gebrek zijn!

Sportieve bubbels
Sportievelingen kunnen zich uitleven tijdens de Tofsportkampen of de skate- en bladekampen die de jeugddienst voorziet. Dankzij het grote aanbod is er voor elk wat wils en wordt het een zomer vol sportplezier. Wilt jouw kind deze zomer ijshockeyen, volleyballen of frisbeeën? Er zijn nog verschillende vrije plaatsjes. Ook voor de sportkampen zijn er speciale voorzorgsmaatregelen en is inschrijven op voorhand verplicht.

Zomerscholen
Tussen 17 en 28 augustus is er ook een leerrijk aanbod. Leerlingen die volgend jaar naar het 1ste of 2de jaar secundair onderwijs gaan en leerlingen uit de Onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) die de voorbije maanden even niet aan leren toekwamen, is er  een zomerschool. “Wie op advies van de klassenraad naar de zomerschool komt, zal niet de hele dag flink aan de lessenaar moeten zitten. Zij zullen bijvoorbeeld werken op de boerderij, leren skaten, breakdancen of een video of vlog maken. Experten bouwen die activiteiten zo op dat kinderen er opnieuw zuurstof en zelfvertrouwen van krijgen en dat ze tegelijk hun kennis wiskunde, Frans en Nederlands opfrissen“, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. Wie meer info wenst over de zomerscholen, kan terecht op www.leuven.be/zomerschool.

Kinderopvang met Cokido
De stad ondersteunt ook Cokido, een organisatie die gezinnen bijstaat om samen met enkele andere ouders zelf opvang te organiseren in een beurtrolsysteem. Het is een vorm van ‘bijspelen’ waarbij ouders uit eenzelfde buurt in een beurtrol op elkaars kinderen passen. “Het is een leuke, innovatieve en vooral praktische manier voor gezinnen om kinderopvang in te vullen”,zegt schepen van welzijn, Bieke Verlinden. Elke ouder speelt, samen met een andere ouder, één dag per week met de kinderen uit de lokale groep. “De overige vier dagen kunnen de kinderen bij de andere ouders terecht. Dat is handig en een unieke kans om andere ouders en kinderen uit de buurt te leren kennen”. Voor meer informatie hierover kan je terecht op www.cokido.org.

Cultuur op kindermaat
De 'Museumspelstraat' in het hart van de stad blijft een vaste waarde  en is een groene gezinsoase met een aantal spelelementen zoals een blotevoetenpad, yogahoek, verhalenboom en klimmuur. Tussen 4 juli en 9 augustus kan je er elke dag behalve woensdag terecht  om XL spelen te lenen en elke zaterdag  staan er coronaproof gezinsworkshops op het programma zoals 'blotevoetenpad en evenwichtsparcours', 'de kleine Picasso', 'Modderkunst' en 'Boekenboom'.

“Wie zin heeft in cultuur, moet vanaf 11 juli zeker ook het familieparcours van Vlieg in M proberen”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Met een audiogids ga je op ontdekkingstocht in het museum en je ontdekt er aan de hand van opdrachten en tips de kunstwerken. De opdrachten leiden tot het eindpunt waar een schat mét beloning op jullie wacht”.

Voor gezinnen die graag de pas gerenoveerde Sint-Pieterskerk bezoeken en daar hun kinderen mee van willen laten genieten is er een doe-boek. Aan de hand van sappige verhalen, weetjes en opdrachten ontdekken groot en klein, elk op eigen tempo de topstukken in de kerk. Meer info over de gezinsactiviteiten vind je op de website van Museum M.

Gezinstocht in en rond Leuven
Voor wie van lezen houdt is er de fiets- en wandeltocht “Boek(je) buiten”. Je ontdekt aan de hand van vragen en opdrachten de Leuvense binnenstad en de natuur van de deelgemeentes. De fietstocht van 30 kilometer, voornamelijk over rustige en verharde wegen, brengt je langs de 9 haltes van de bibliobus. De wandeltocht van 4,3 kilometer, o.a. over een nooit gebruikte spoorwegberm, verbindt 2 wijken van de bibliobus. De tochten kunnen uiteraard ingekort of over verschillende dagen verspreid worden. Je leest er alles over op de website van de Bib Leuven.

Een fijne zomervakantie in Leuven
Kinderen hoeven zich deze vakantie dus zeker niet vervelen. Naast de kampen en andere opvangmogelijkheden zijn er heel wat interessante culturele activiteiten om samen als gezin te doen. Voor inspiratie is er één adres: UitinLeuven.

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven