Leuvense zomerschool opnieuw groot succes

Met het einde van de zomervakantie in zicht sloot de Leuvense zomerschool af op vrijdag 25 augustus, met een toonmoment voor vrienden en familie. De zomerschool bereikte dit jaar zo’n 160 jongeren. Na een lange vakantie was het voor hen een unieke kans om hun sociale en schoolse vaardigheden bij te spijkeren. De jongeren leerden bij door sport en spel, educatieve workshops en ontspanning. Ze zijn nu helemaal klaar om op 1 september terug te starten in een Leuvense OKAN-klas of over te gaan naar het secundair onderwijs.

“Het is de vierde keer dat we in Leuven een zomerschool organiseerden. Dit jaar richtten we ons op twee groepen: anderstalige jongeren en jongeren met een specifieke leernood voor de overgang tussen de lagere en middelbare school”, vertelt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Zij kunnen een extra duwtje in de rug gebruiken om een vlotte start te maken in hun eigen school of op een nieuwe Leuvense secundaire school.”

Expertise van Arktos en Groep Intro
Om de zomerschool vorm te geven, werkte stad Leuven samen met Arktos en Groep Intro. "Zij zijn expert in het begeleiden van jongeren. Ze zorgen met gevarieerde activiteiten en workshops voor een alternatief voor klassikale lesmomenten en weten perfect de jongeren hun talenten te versterken”, zegt schepen Wadera.

Samen met een 15-tal partners stak Arktos een gevarieerd programma in elkaar. “Via workshops dans, acteren of videografie, kregen jongeren de kans om te experimenteren met kunst en expressie. Daarnaast leerden ze over hun talenten en persoonlijke weerbaarheid of trokken ze erop uit in de stad en bezochten ze bijvoorbeeld de stadsbibliotheek”, vertelt Bea De Samblanx van Arktos.

Vele handen
De zomerschool kon rekenen op een diverse groep vrijwilligers. “Als vrijwilliger op de zomerschool sta je er nooit alleen voor want je hebt een sterk team om je heen. Het waren heel fijne weken”, vertellen vrijwilligers Laura, Eline en Anna. “We zijn dankbaar dat we ook dit jaar zoveel, maar liefst 41, enthousiaste vrijwilligers gevonden hebben.”, zegt Britt Lambregts van Groep Intro.

Campus Corso en Stroom
De uitvalsbasis van de zomerschool was dit jaar Stroom, de secundaire school aan de Vaartkom, en Campus Corso, de pas geopende bruisende plek voor ondernemende leerlingen, leraren en handelaren in de Diestsestraat. “Deze twee locaties bleken de ideale uitvalbasis om onze jongeren te inspireren en van daaruit de stad te verkennen”, zegt schepen Wadera.

Op naar 1 september
Alle medewerkers en vrijwilligers hebben samen voor twee leerrijke weken gezorgd voor de jongeren. “Die zijn helemaal klaar voor 1 september. Ze stralen van zelfvertrouwen, ze hebben er zin in om verder te leren”, zegt schepen Wadera.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]