Londens topbureau Sergison Bates architects ontwerpt een nieuw cultureel icoon in het hart van Leuven
Het Londense ontwerpbureau Sergison Bates architects mag de podiumkunstensite in Leuven bouwen, de toekomstige culturele pleisterplek in het centrum van de stad. Het nieuwe gebouw komt op de plaats van het huidige Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat. De podiumkunstensite wordt een stedelijke ontmoetingsplek van en voor iedereen en vormt de hoeksteen voor de ontwikkeling van de benedenstad. Met dit nieuwe culturele icoon en deze ambitieuze site wil Leuven zich in Vlaanderen en Europa zelfbewust op de kaart zetten.
Het Leuvense stadsbestuur schreef begin 2018 via de Vlaams Bouwmeester een open oproep uit voor het ontwerp van de podiumkunstensite. Het team rond het Londense Sergison Bates, dat samenwerkt met gerenommeerde partners als theaterbureau Charcoalblue en landschapsarchitect Günther Vogt, werd de laureaat. Ze laten daarmee 65 kandidaten van over de hele wereld achter zich.
Nieuwe kunstenplek én stedelijke ontmoetingsplek
Sergison Bates architects’ ontwerpvisie sloot het meest aan bij de ambities van de stad om een nieuwe kunstenplek te realiseren die tegelijk een stedelijke ontmoetingsplek van en voor iedereen moet zijn. De huidige visie en ontwerpbeelden vormen een inspirerende basis om in de komende jaren tot een definitief ontwerp te komen dat tegemoet komt aan alle verwachtingen en ambities.
Met de bouw van deze nieuwe culturele pleisterplek maakt Leuven, samen met de dynamische Leuvense kunstensector, kennisinstellingen en tal van andere socio-culturele verenigingen, een schaalsprong van formaat.
Grote podia voor theater, dans en muziek in optimale omstandigheden
“De nood aan grotere podia dan het podium van de Leuvense schouwburg leeft al meer dan 15 jaar”, licht schepen van cultuur Denise Vandevoort toe. “Met de podiumkunstensite creëert Sergison Bates een open huis waar een rijke verscheidenheid aan grote podiumvoorstellingen kan plaatsvinden. Het multifunctionele gebouw biedt onder meer ruimte aan twee grote zalen. De grootste zaal haalt een capaciteit van 800 tot 1.000 zitplaatsen. In een tweede zaal kunnen gelijktijdig 400 tot 500 personen genieten van een voorstelling. Beide zalen beantwoorden aan de veranderende noden van zowel artiesten als publiek. Ze zijn uitgerust met moduleerbare zittribunes zodat ze geschikt zijn voor grote theater- en dansvoorstellingen, concerten, congressen, festivals, circus en alle denkbare evenementen nu en in de toekomst. Ze zijn zowel akoestisch als technisch state-of-the-art. Andere ruimtes zoals repetitieruimtes, de foyer en het altijd publiek toegankelijke dak maken van dit nieuwe open huis ook een stedelijke broedplaats.”
Stadsvernieuwing met oog voor het waardevolle erfgoed
“Vandaag overschaduwen de oude ziekenhuistorens aan de Brusselsestraat de benedenstad. Deze omgeving is een bijzondere plek voor Leuven. Hier kent de middeleeuwse stadskern haar oorsprong. Hier ontmoet eeuwenoud erfgoed voortaan hedendaagse toparchitectuur”, vertelt schepen van ruimtelijk beleid Carl Devlies. “Een van de grote sterktes uit de ontwerpvisie van Sergison Bates architects is immers dat de nieuwbouw zich heel mooi inbedt in de unieke historische erfgoedomgeving. De Romaanse Poort, het oude Sint-Pietersgasthuis en de Predikherenkerk maken integraal deel uit van het project en de site. De transparante gevel van de nieuwbouw, met glaspartijen die refereren aan nabijgelegen historische gebouwen, en een aantrekkelijke doorgang van de Brusselsestraat naar het toekomstige park en de opengewerkte Dijle maken de site zeer toegankelijk. De binnenruimte en het publieke binnenplein naar de Romaanse Poort toe vloeien helemaal in mekaar over. Dat deze nieuwbouw duurzaam moet zijn is anno 2019 in Leuven een evidentie. Een nieuw cultureel icoon in de benedenstad werkt bovendien als katalysator voor de buurt en voor het kernwinkelgebied dat hier naadloos op aansluit. Het vormt zo de hoeksteen van deze ambitieuze stadsvernieuwing.”
Europese ambitie van dynamische cultuurstad
Schepen Vandevoort: “Het college keurde de overeenkomst met het ontwerpteam Sergison Bates goed. Deze overeenkomst wordt eind april voorgelegd aan de gemeenteraad. Als alles vlot verloopt, is de nieuwe podiumkunstensite operationeel tussen 2025 en 2027. De nieuwbouw wordt geraamd op 60 miljoen euro, waarbij de stad Leuven voor de realisatie van dit project op een substantiële bijdrage rekent van de Vlaamse overheid. Met dit project positioneert Leuven zich zelfbewust in Vlaanderen en Europa als levendige cultuur- en erfgoedstad en als kandidaat Europese Culturele Hoofdstad 2030.”