Luc Rombouts wordt beiaardier van de Vredesbeiaard in Abdij van Park

Zondag 11 november werd de nieuwe Vredesbeiaard, een vredesproject van de steden Leuven en Neuss, onder veel belangstelling plechtig ingehuldigd. Vanaf nu heeft Leuven er een vijfde concertbeiaard bij. “Met vijf zingende torens staat Leuven mee aan de top van de internationale beiaardcultuur”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort trots. “Bovendien beslisten we om Luc Rombouts, coördinator en bezieler van deze nieuwe beiaard, als vaste beiaardier van de Vredesbeiaard aan te stellen. Elke woensdag tussen 17 en 18 uur zal je hem kunnen horen spelen.“

Luc Rombouts was al vaste beiaardier (titularis) van de universiteitsbeiaarden van de Universiteitsbibliotheek op het Mgr. Ladeuzeplein en van de Sint-Jan-de-Doperkerk in het Groot Begijnhof. Met de Vredesbeiaard in Abdij van Park krijgt hij er een tweede ambt in Leuven bij. Hij was als coördinator bovendien een van de drijvende krachten achter het ontstaan van de Vredesbeiaard. Dat de beiaardcultuur hem na aan het hart ligt, bewees hij eerder door enkele toonaangevende publicaties en door zijn coördinerende rol in het traject dat in 2014 leidde tot de UNESCO-erkenning van de beiaardcultuur in België als voorbeeldpraktijk in het borgen van immaterieel erfgoed.

“Al vanaf de start van de crowdfunding-actie was duidelijk dat deze Vredesbeiaard op de warme sympathie van velen kon rekenen. Het is nu van belang om het instrument ook regelmatig te laten horen aan iedereen, zodat hij zijn vredesklanken verder kan verspreiden en zijn missie als vredesinstrument kan waarmaken”, aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Wekelijks speeluur
Elke woensdag tussen 17 en 18 uur zal Luc Rombouts het instrument bespelen, telkens met een gepast, wisselend repertoire. Bij bijzondere gebeurtenissen kunnen er uiteraard nog extra, speciale bespelingen zijn.

… waarbij vredevolle verzoeknummers welkom blijven
Er kwamen al heel wat reacties op de open oproep naar vredesliederen die in de toekomst op de beiaard gespeeld kunnen worden. Luc Rombouts zal daarom tijdens zijn wekelijkse bespelingen telkens enkele van deze nummers brengen. Nieuwe suggesties van (vredes)liederen blijven welkom. Op de facebookpagina’s van Erfgoedcel Leuven en van Abdij van Park zal regelmatig nieuws over de Vredesbeiaard verschijnen of je kan er zelf nog suggesties nalaten.

Automatisch speelwerk
De Vredesbeiaard heeft ook een automatisch speelwerk dat dagelijks de tijd aangeeft. De automaat zal enkel spelen van 8 tot 22 uur. Zo wordt de nachtrust van de bewoners van de abdij en de omwonenden niet gestoord.

Op gewone dagen zal een vast programma klinken, terwijl op feestdagen aangepaste melodieën worden gespeeld. Het dagprogramma (op niet-feestdagen) is het volgende:

  • elk uur: Ode an die Freude van Ludwig van Beethoven, het Europese vredeslied bij uitstek
  • elk half uur: See, the Conqu’ring Hero Comes, uit het oratorium Judas Maccabeus van Georg Friedrich Händel. Deze bekende melodie wordt onder meer gespeeld op het Schützenglockenspiel van de stad Neuss
  • elk 1e kwartier: de eerste noten van het anti-oorlogslied Where Have All the Flowers Gone
  • elk 3e kwartier: de eerste noten van het Schotse anti-oorlogslied Will Ye Go to Flanders?

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]