Delen:

Marathonroute Frans Claes

Vanaf vandaag is Leuven - en bij uitbreiding de provincie Vlaams-Brabant - een permanente mountainbikeroute rijker. En niet zomaar eentje: de Marathonroute Frans Claes is maar liefst 136 km lang en telt bijna 2.000 hoogtemeters. Ideaal voor de sportieve mountainbiker die een mooie uitdaging wil aangaan, al kan je natuurlijk ook een kortere rit maken. De Marathonroute Frans Claes is een mountainbikeroute onder de vlag van Sport Vlaanderen met de steun van Agentschap voor Natuur en Bos en alle betrokken steden en gemeenten.

Zondagvoormiddag werd de Marathonroute Frans Claes officieel geopend. Mountainbikers uit de regio kunnen zich vanaf vandaag uitleven op deze nieuwe bewegwijzerde mountainbikeroute die doorheen 11 steden en gemeenten loopt: Leuven, Bertem, Kortenberg, Tervuren, Overijse, Huldenberg, Oud-Heverlee, Bierbeek, Boutersem, Lubbeek en Holsbeek. De officiële start van het parcours ligt aan de Philipssite in Leuven, al kunnen mountainbikers zelf hun start- en eindpunt kiezen.

“De ontwikkeling van de eerste mountainbikeroute dateert van 1995, 25 jaar later telt Vlaanderen meer dan 7.000 km aan routes”, zegt Nelis Van Cappellen, teamverantwoordelijke sportieve vrije tijd van Sport Vlaanderen. “De laatste jaren neemt de vraag naar meer technische en uitdagendere routes toe, daarom proberen we met de ontwikkeling van de marathonroutes de gedreven en ervaren mountainbiker ook een plaats te geven in de natuur.”

Schepen van sport Johan Geleyns is verheugd met de nieuwe mountainbikeroute. “We zijn steeds op zoek naar nieuwe initiatieven om onze stad en inwoners nog sportiever te maken. De Marathonroute Frans Claes zal ongetwijfeld zijn steentje daartoe bijdragen. Dat de officiële start bovendien in onze Europese sportstad ligt is heel mooi meegenomen. We hopen dat vele sportievelingen de weg naar de marathonroute vinden en zo niet alleen kunnen genieten van de sportieve inspanning, maar ook van de prachtige omgeving in Leuven en omstreken.”

Frans Claes, de Leuvense top (marathon) mountainbiker die hoge ogen gooit op internationale races, is zeer vereerd dat de route zijn naam draagt. “Zo’n 3 jaar geleden spraken twee vrienden me aan met een plan om een mountainbikeroute uit te tekenen en die naar mij te noemen. Dat voelde eerste wat onwennig aan, een route die mijn naam zou dragen, al ben ik er nu wel heel trots op.”

“De route is voor mij alvast een passend antwoord op de mountainbikeboom die de coronapandemie als side-effect met zich meebracht. Hier en daar bracht dit conflicten met zich mee tussen de verschillende groepen weggebruikers. Ik zie deze marathonroute dan ook als een eerste oplossing van het probleem en een inspiratiebron om ook in de rest van Vlaanderen het mountainbikenetwerk gevoelig te verbeteren en uit te breiden. Deze route komt dan ook op het ideale tijdstip en is hopelijk een voorbode voor nog meer soortgelijke routes en plaatsen waar mountainbikers terecht kunnen.”

Vanzelfsprekend werd de nieuwe route getest en goedgekeurd door Frans Claes. “Ik ben ervan overtuigd dat het een hele uitdaging is voor jong en oud. Zelf heb ik de route ervaren als een tocht die zich kenmerkt door zijn diversiteit aan paden en die in één of meerdere dagen doenbaar is voor elke mountainbiker.”

De Marathonroute is vanaf maandag 6 september te vinden op de website van Sport Vlaanderen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]