Medewerkers van Wonen en Werken voortaan aan de slag bij Materialenbank Leuven

De circulaire bouwploeg van maatwerkbedrijf Wonen en Werken Tewerkstelling gaat vanaf deze maand aan de slag bij de Materialenbank, waar je gerecupereerde bouwmaterialen kan kopen. De medewerkers van Wonen en Werken zullen instaan voor onder andere urban mining, logistiek en magazijnierswerk. Dit partnerschap zorgt voor een versterkte samenwerking tussen circulaire en sociale economie in Leuven en is een belangrijke schakel in de opschaling van de Materialenbank. De circulaire ploeg wordt voor het eerst ingeschakeld bij een urban miningproject in therapeutisch centrum Ter Wende.

De Materialenbank, een initiatief van stad Leuven en Atelier Circuler, is sinds begin 2021 een vaste waarde in Leuven. Ze verkopen tweedehands bouwmaterialen, voornamelijk hout. De materialen zijn onder meer afkomstig van ‘urban mining’, waarbij ze bruikbare materialen recupereren uit gebouwen die gesloopt of gerenoveerd worden. De Materialenbank redt waardevolle materialen en grondstoffen van de afvalberg en geeft ze een tweede leven.

De Materialenbank krijgt nu versterking. Een vaste ploeg van zes medewerkers van Wonen en Werken neemt vanaf deze maand zijn intrek in de Materialenbank. Wonen en Werken is een Leuvens tewerkstellingsbedrijf dat arbeidskansen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en opleidingstrajecten opzet. De medewerkers zullen instaan voor de logistiek, het verkoopklaar maken van materialen (bijvoorbeeld nagels uit houten balken halen en balken in lengte zagen) en magazijnierswerk. De medewerkers zullen ook gebouwen die gesloopt of gerenoveerd worden, ‘minen’.

“Wonen en Werken Tewerkstelling is een maatwerkbedrijf dat al jaren garant staat voor een kwalitatieve dienstverlening in diverse sectoren en daarmee aan een honderdtal lokale medewerkers een volwaardige job kan aanbieden. We willen niet alleen een lokaal en sociaal maatwerkbedrijf zijn; meer en meer willen we onze dienstverlening circulair maken. Binnen de afdeling ruwbouw en renovatie werken we dit aanbod uit via het hergebruik van bouwmaterialen,” aldus Patrick Wauters van Wonen en Werken Tewerkstelling.

Samenwerking tussen circulaire en sociale economie
“Als we de omslag naar een circulaire economie willen maken, dan zijn sociale economiebedrijven zoals Wonen en Werken onmisbaar. Materialen ophalen, uit elkaar halen, herstellen, terug verdelen, dat is heel arbeidsintensief en het vraagt ook om anders te kijken naar materialen. Onze lokale partners Wonen en Werken en ViTeS zijn hierin gespecialiseerd. En ze hebben topbegeleiders aan boord die de werknemers gemotiveerd aan het werk houden”, vertelt schepen van economie Lalynn Wadera.

Schakel in opschaling Materialenbank
De structurele samenwerking tussen de Materialenbank en Wonen en Werken is een belangrijke stap in het groeiscenario van de Materialenbank. “We hebben de ambitie om de Materialenbank op te schalen en willen niet alleen op stedelijke maar ook op regionale schaal het hergebruik van bouwmaterialen faciliteren. Vorig jaar redden we met de Materialenbank maar liefst 40 ton aan bouwmaterialen van de afvalberg. Dit jaar zullen we vlot over de 60 ton gaan. Volgend jaar mikken we op maar liefst 120 ton, het drievoud! Het feit dat we vanaf nu op structurele basis beroep kunnen doen op zes medewerkers van Wonen en Werken, zal ons helpen om die ambitie waar te maken”, licht schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens toe. “Na een succesvolle testfase richten we ons nu op de doorstart. De samenwerking met Wonen en Werken is hierin een belangrijke schakel”, voegt Sam Van den Berghe, coördinator van de Materialenbank, toe.

Renovatie van therapeutisch centrum Ter Wende
Voor het eerste project binnen deze samenwerking slaan Wonen en Werken en de Materialenbank de handen in elkaar met therapeutisch centrum Ter Wende en czaar architecten uit Leuven. Het centrum Ter Wende aan de Mechelsevest in Leuven besliste om in zijn tuin een nieuw dagcentrum te plaatsen op de bestaande fundering van het paviljoen dat gedemonteerd wordt. Samen met czaar architecten maakten ze een ontwerp waarbij het materiaal van dat tuinpaviljoen maximaal zal gerecupereerd worden. De ontmanteling gebeurt door de bouw- en renovatieploeg van Wonen en Werken Tewerkstelling. “Daarbij recupereren we meer dan 1000m² aan houten planken en ongeveer 890 lopende meter draagbalken. We demonteren deze stukken en stapelen ze ter plekke op om ze nadien te hergebruiken voor de bouw van het dagcentrum. Materiaal dat niet meer tijdens de verbouwing gebruikt kan worden, gaat rechtstreeks naar de Materialenbank”, vertelt Celine Styven van czaar architecten.

“De samenwerking tussen Ter Wende, czaar Architecten, de Materialenbank en Wonen en Werken is een mooi voorbeeld van circulair bouwen, waarbij materialen maximaal hergebruikt worden en er volwaardige jobs worden gecreëerd voor de medewerkers van het maatwerkbedrijf”, besluiten de schepenen.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be