Meer bewegen verkleint kans op vallen

12e Week van de Valpreventie

De cijfers liegen er niet om: één op drie thuiswonende senioren en één op twee bewoners van woonzorgcentra valt jaarlijks. Daarom zet stad Leuven samen met verschillende partners extra in op valpreventie. Een goede remedie blijkt genoeg bewegen. Daarom helpen de coaches van Bewegen op Verwijzing (BOV) mensen op weg om meer te bewegen zodat ze minder kans hebben om te vallen.

Deze 12e Week van de Valpreventie van 24 tot en met 30 april staat in het teken van het belang van bewegen en dan vooral van regelmatig wandelen. Want wandelen is niet alleen gezond, het is ook een prima manier om het risico op vallen te verkleinen.

Beter voorkomen dan genezen
‘Iedereen weet dat vallen een veelvoorkomend probleem is bij oudere personen. De gevolgen van een val kunnen ernstig zijn, met breuken, kneuzingen of verstuikingen, maar vallen kan ook zorgen voor mentale problemen zoals bezorgdheid om opnieuw te vallen, sociale isolatie en zelfs depressie. Na een valaccident zijn er ook vaak hogere zorgkosten. Redenen genoeg dus om tijdens de Week van de Valpreventie extra in de kijker te zetten hoe je vallen kan voorkomen’, vertelt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden.

Partners
Daarom slaat stad Leuven de handen in elkaar met een heleboel partners, zoals Logo Oost-Brabant, Eerstelijnszone Leuven, Zorgzaam Leuven, Lokale Dienstencentra Wijnveld en Ter Putkapelle, woonzorgcentrum De Wingerd, de wijkgezondheidscentra en de Beweging Op Verwijzing-coaches. Samen gaan de partners buurtbewoners aan het bewegen krijgen om zo de kans op vallen te verkleinen.

Bewegen Op Verwijzing
De Bewegen Op Verwijzing-coaches helpen je op weg tijdens twee keer vijf gratis coachingsessies in groep. Tijdens de sessies krijg je tips om meer te bewegen en beweegmomenten in je dag in te bouwen. Maar er is ook aandacht voor valpreventie en voor het verbeteren van je algemeen welzijn. Met een verwijsbrief van de huisarts kan iedereen gratis deelnemen.

Beter in groep
BOV-coach Marie Raymaekers legt uit waarom de sessies in groep georganiseerd worden: "Samen bewegen en ondertussen met elkaar ervaringen uitwisselen geeft een extra stimulans om actief te blijven en zo vallen te voorkomen. Je helpt en motiveert elkaar en zo hou je het bewegen langer vol."

Bewuste beweegmomenten tijdens je dag
Ook schepen van senioren Bert Cornillie raadt het aanbod warm aan. "Door zoveel mogelijk beweging in te bouwen tijdens je dagelijkse activiteiten en hobby’s blijf je actief, en zo voorkom je valaccidenten. Want zoals we allemaal weten: beter voorkomen dan genezen", aldus Cornillie.

Praktisch
Op 29 maart is het eerste groepstraject in lokaal dienstencentrum Wijnveld al van start gegaan, maar geïnteresseerden kunnen zeker nog instappen in deze reeks. De reeks in lokaal dienstencentrum Ter Putkapelle start op 13 april.

Coachingsessie 1: ​
In het Lokaal dienstencentrum Wijnveld, Wingerdstraat 14 in Leuven
op 29 maart, 5, 12, 19 en 26 april ​
telkens van 10 tot 11.30 uur
Info en inschrijving: 0487 27 29 34 of [email protected]
Coachingsessie 2:
In het lokaal dienstencentrum Ter Putkapelle, Bosstraat 13 in Wilsele
op 13, 20, 27 april en 4, 11 mei
telkens van 10 tot 11.30 uur
Info en inschrijving: 0456 55 30 79 of [email protected]

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]