Meer dan 200 Leuvense handelaars doen mee aan groepsaankoop beschermingsmateriaal

Op 11 mei mogen winkels opnieuw openen. Dat is goed nieuws voor de Leuvense handelaars. Wel komt er bij de heropening heel wat kijken, want winkelen moet veilig kunnen verlopen voor klanten en personeel. Stad Leuven en Liefst Leuven vzw zorgen er samen voor dat handelaars die veiligheid kunnen garanderen. Ze organiseerden daarvoor een groepsaankoop van beschermingsmateriaal.

Samen naar een veilige heropening van de winkels
Stad Leuven en Liefst Leuven vzw organiseerden de groepsaankoop op vraag van de handelaars. Die brainstormden al een tijdje met de stad over veiligheid bij een eventuele heropstart. Samen met de handelaars koos Leuven ervoor om een vast pakket aan te bieden.

Eén pakket van bevat chirurgische mondmaskers met CE-certificaat, antiallergische Nitril-handschoenen, ontsmettingsspray en handreinigingsgel. Optioneel konden handelaars ook een plexiglas scherm bestellen, met onderaan ruimte om producten door te geven.

Tot en met 30 april konden handelaars hun bestellingen plaatsen, al naargelang van de grootte van hun zaak en de nood aan materiaal. 221 handelaars tekenden uiteindelijk in op de groepsaankoop. In totaal werden 301 pakketten beschermingsmateriaal en 182 plexiglas schermen besteld. Op vrijdag 8 mei halen de handelaars hun bestelling op in het Sportcomplex van Kessel-Lo. Dat verloopt gefaseerd, met aandacht voor social distancing.

Stad Leuven zorgt voor haar handelaars
De stad lichtte mogelijke leveranciers door en reserveerde het nodige materiaal. Daardoor kon ze goede leveringstijden en prijzen garanderen aan de handelaars. En dat is goed, zegt ook schepen van handel Johan Geleyns: “Doordat de vraag stijgt, lopen de wachttijden op. Voor plexiglas is dat zelfs tot einde mei, terwijl onze handelaars en hun klanten nu al bescherming nodig hebben bij het winkelen. Gelukkig konden we goede afspraken maken, want van winkelen kan echt alleen sprake zijn als het ook veilig kan.” 

Veilig winkelen is en blijft een zorgvuldige balansoefening, benadrukt de stad. Ze vraagt haar inwoners om ook hier het gezonde verstand te gebruiken en om bij deze heropstart de geldende maatregelen steeds te respecteren: winkel alleen, respecteer de beperking van het aantal klanten per winkel, beperk je winkeltijd, draag als dat nodig is een mondmasker en houd altijd voldoende afstand van anderen. 

Burgemeester Mohamed Ridouani vult aan: “Nu de acute fase van de coronacrisis achter ons ligt, komen we in een fase waarin we voorzichtig de coronamaatregelen kunnen versoepelen. De zorgzaamheid en solidariteit die we al weken aan de dag leggen, blijft ook de komende periode essentieel. Het is onze verantwoordelijkheid als stad om iedereen daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen en bijvoorbeeld mondmaskers voor de Leuvenaars te voorzien. Maar ook sectoren zoals handel kunnen op ons rekenen, onder meer met deze groepsaankoop. Zo kunnen handelaars de veiligheid in hun winkel garanderen. Vanuit de stad zorgen we er ook voor dat we de veiligheid buiten de winkels, op het openbaar domein, bewaken, met meer ruimte voor voetgangers en duidelijke richtlijnen. De komende weken zullen we nog voor veel uitdagingen staan, maar als we die samen aanpakken, dan kunnen we dat aan.”

Drempels verlagen naar veilig winkelen
Dat samenwerken tot resultaten leidt, toont de groepsaankoop aan. “Hier gaat een grote pluim naar de medewerkers van de stad en van Liefst Leuven”, aldus schepen Johan Geleyns. “Zij hebben dit in een recordtempo georganiseerd en namen zo alvast één praktische zorg weg bij de handelaars, want die gaven aan dat ze het moeilijk vonden om zelf op zoek te gaan naar de beste leverancier. Dat is heel begrijpelijk. Dit is een extreme periode voor hen, elke cent telt nu.”

Ook Tine Vandeweerd, handelscoach van Liefst Leuven vzw, is tevreden. “We kozen voor een hoog kwalitatief pakket. Dat heeft een wat hogere prijs, maar die hield handelaars niet tegen om het te bestellen. De groepsaankoop is een groot succes en dat is een goed teken”, aldus Vandeweerd, “want iedereen wil de maatregelen in acht nemen om veilig shoppen mogelijk te maken.”

Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven