Meer dan 400 leerlingen ruilen schoolbanken in voor ‘den buiten’

Vandaag, 23 mei 2019, International Outdoor Classroom Day, organiseerde de stad Leuven de Beleef Buiten Dag. Meer dan 400 leerlingen van de Leuvense kleuter-, basis en middelbare scholen zakten  af naar de Abdij van Park voor een picknick en een portie echte natuurbeleving.

Stad Leuven wil leerlingen uit de Leuvense scholen nog meer naar buiten krijgen. De International Outdoor Classroom Day, is daar de ideale gelegenheid voor.

Met de Beleef Buiten Dag daagde de stad het Leuvense onderwijs uit om met de klas naar buiten te trekken voor een portie echte natuurbeleving. De leerlingen konden kiezen uit een ruim aanbod van activiteiten. Enkele klassen gingen samen met boer Tom en boer Brecht van BoerEnCompagnie het veld op. Tijdens een onkruidenwandeling konden ze letterlijk en figuurlijk proeven van wilde planten en bloemen. Stadsimker Staf vertelde gepassioneerd over de bloemetjes en in de koeienweide konden leerlingen  boerengolf spelen en koeienvlaaien omtoveren tot prachtige taarten.

’s Middags smulden alle leerlingen samen van een duurzame picknick op het neerhof, terwijl beiaardier Luc op de achtergrond enkele hedendaagse hits speelde op zijn vredesbeiaard.

“Verbondenheid met de natuur staat op deze dag centraal. Met dit initiatief willen we kinderen en jongeren het belang van de natuur aantonen. Voor onze gezondheid, ons welbevinden maar zeker ook in onze strijd tegen de klimaatverandering. De leerlingen konden letterlijk en figuurlijk proeven van wat de natuur te bieden heeft, want er stond ook een duurzame picknick op het programma”, zegt David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid.

Buiten leren
Uit onderzoek blijkt dat buiten bewegen even belangrijk is voor een kind als leren lezen en schrijven. Kinderen die regelmatig buiten het klaslokaal komen, voelen zich beter en zijn algemeen gelukkiger en gezonder.  Daarom is het essentieel in de ontwikkeling van onze kinderen. “Ik ben blij om hier zoveel enthousiaste leerlingen en leerkrachten te zien. We willen hier laten voelen dat spelen ook leren kan zijn en dat het een zinvolle plaats heeft in het lesschema. Tijdens het schooljaar zitten kinderen veel: we trekken hen hier uit hun stoel, we brengen hen dichter bij de natuur en dat brengt de balans terug in evenwicht. Het is gezond en het geeft energie. Maar natuurlijk zijn ze vooral op school om te leren. Het is bewezen dat spelend leren echt motiveert om te leren. De activiteiten die ze hier vandaag deden leren hen creatief samenwerken en oplossingen zoeken. Een zinvolle afwisseling met de lessen in de klas”, aldus Lalynn Wadera, schepen van onderwijs.

Volgend schooljaar zijn de Leuvense scholen welkom in Boer&Buiten, de vernieuwde doe-boerderij in Abdij van Park.

Meer info

Contacteer ons
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Fien Degrande communicatie en events SOM
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Fien Degrande communicatie en events SOM
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven