Meer dan 70 activiteiten op 10e editie Leuven Autovrij

Al voor het tiende jaar op rij organiseert stad Leuven samen met Mobiel 21 vzw 'Autovrije Zondag'. De laatste zondag van augustus is de hele binnenstad autovrij. De ideale manier voor bezoekers en inwoners om de stad op een andere manier te beleven. Naast heel wat activiteiten, wordt dit jaar extra aandacht geschonken aan elektrisch fietsen. 

In die tien jaar van Autovrije Zondag, is er op mobiliteitsvlak heel wat veranderd in Leuven. Om de stad aangenamer, veiliger en gezonder te maken, koos Leuven twee jaar geleden voor een autoluw stadscentrum met aandacht en ruimte voor voetgangers en fietsers. Het gevolg: de binnenstad werd aangenamer en veiliger voor voetgangers en fietsers, en na een jaar werden er 32 procent meer fietsers gemeten. “Een stad als Leuven is ideaal om je te voet of per fiets te verplaatsen”, vertelt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani. “Hoe meer mensen de auto laten staan wanneer het kan, en dus te voet of met de fiets gaan, hoe leefbaarder en gezonder Leuven wordt.”

Van foodtruckfestival tot kajakken in het Sluispark

Verspreid over 7 pleinen en tientallen straten, vinden tijdens Autovrije Zondag meer dan 70 activiteiten plaats. Het Bruulpark wordt een Straatbuffet, met een gezellig foodtruckfestival. Het Sluispark is de toneelscène voor ‘Aan de waterkant’, met sessies breakdance, muziek en wateractiviteiten. Kinderen kunnen er kajakken en in het water plonsen via de vulcano-glijbaan. En de Sluisstraat wordt voor de gelegenheid een ‘Geefstraat’.

Op het Martelarenplein staat beweging centraal, met skatetochten, hockey, judo, handbal … In de Bondgenotenlaan is er een Seniorenbal in open lucht, een Snuisterstraat en nog meer muziek en dans. De Grote Markt wordt voor één dag het ‘Green Leaf Plein’, waar de duurzame toekomst van Leuven in de kijker staat.

In de stad kom je ook enkele rondtrekkende activiteiten tegen. ‘De Madammen’ van Cirkus in Beweging vullen de straten met hun tromgeroffel, en de pop-updansschool van Danserie zet je aan het dansen. Autovrije Zondag is daarnaast ook dé gelegenheid om te feesten met je buren, want er vinden tal van buurtfeesten plaats.

Ook de vaste waarden zijn weer aanwezig. Naar jaarlijkse traditie kan je de toren van de universiteitsbibliotheek beklimmen, of breng je gratis een bezoekje aan museum M. Voor het derde jaar op rij kunnen ook de allerkleinsten terecht in M voor het festival ‘Mini’s zijn Baas’.

Elektrische fiets is een hit

Dit jaar staat bovendien de elektrische fiets speciaal in de kijker. “Bijna de helft van alle verkochte fietsen zijn elektrisch, en dat aandeel zal alleen maar groter worden", vertelt Ridouani. "Voor velen is het een goed alternatief voor de auto om langere afstanden te overbruggen, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Dat beginnen ook werkgevers te begrijpen: steeds meer bedrijven geven hun werknemers een elektrische fiets in plaats van een bedrijfswagen. De elektrische fiets heeft het meeste potentieel om het aantal auto’s te verminderen en onze steden gezonder en aangenamer te maken. Daarom krijgt dit vervoersmiddel extra aandacht in het programma van Autovrije Zondag.”

Verschillende Leuvense fietshandelaars komen die dag hun aanbod voorstellen. Je kan proefritjes doen, om te ontdekken hoe zo’n elektrische fiets rijdt. Bovendien wordt er gedemonstreerd hoe je je gewone stadsfiets kan laten ombouwen tot een elektrisch exemplaar – een even goed én goedkoper alternatief.

Ook bak- en cargofietsen duiken steeds vaker in het straatbeeld op. Tijdens Autovrije Zondag vindt voor de eerste keer een treffen voor bak- en cargofietsen plaats. Je kan op het Hoornplein komen kijken naar verschillende modellen en er enkele uitproberen.

Tot slot is Autovrije Zondag naar jaarlijkse gewoonte ook hét moment om een tweedehandsfiets op de kop te tikken, op de tweedehandsfietsenmarkt op het Professor Van Overstraetenplein (voor het Stadskantoor).

Contacteer ons
Mohamed Ridouani schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed, Stad Leuven
Hilde Van Rillaer deskundige duurzaamheid
Mohamed Ridouani schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed, Stad Leuven
Hilde Van Rillaer deskundige duurzaamheid
Over Stad Leuven







In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven