Meer dan 700 Leuvenaars nemen deel aan solidariteitsmoment voor Oekraïne

Deze namiddag organiseerde de stad samen met de Oekraïense en Russische gemeenschappen in Leuven een publiek solidariteitsmoment voor Oekraïne. Stadsbeiaardier Eddy Mariën liet de klokken van de Sint-Pieterskerk luiden, gevolgd door toespraken van o.a. burgemeester Mohamed Ridouani, Mykola Paliukh, priester van de Oekraïens-Griekse katholieke parochie, Victor Yudin, diaken van de Oekraïens-orthodoxe kerk, Maryana Hnyp, vertegenwoordiger van de Oekraïense gemeenschap in Leuven, en Liza Feyaerts, directeur van de Russische school. Samen met de aanwezigen veroordeelden zij de oorlog, riepen ze op tot vrede en betuigden ze brede solidariteit en steun aan de getroffenen. Het geheel werd afgesloten met een minuut van stilte ter herdenking van de vele slachtoffers van deze niet te verantwoorden oorlog, waarna de Europese hymne op beiaard gespeeld werd.

“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel Leuvenaars aanwezig waren om hun steun te betuigen aan de Oekraïners. Ik ben ook zeker dat wie er fysiek niet bij kon zijn, in gedachten bij het solidariteitsmoment was. Op twee dagen tijd boden al meer dan 230 Leuvenaars hun hulp aan via het platform Leuven Helpt, waarvan meer dan 200 inwoners bereid zijn om oorlogsvluchtelingen in huis op te vangen. Leuven toont zich weer solidair en zorgzaam”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

Solidariteitsmoment
Meer dan 700 Leuvenaars betuigden deze namiddag hun steun aan Oekraïne tijdens een solidariteitsmoment aan het historisch stadhuis, dat nog tot en met zondagavond in de kleuren van de Oekraïense vlag baadt. Alle aanwezigen kregen van de stad een witte roos of sticker als teken van hoop en verbondenheid. “De oproep werd amper twee dagen op voorhand verspreid. Het is dan ook prachtig om te zien hoeveel Leuvenaars naar de Grote Markt afzakten om hun steun aan de Oekraïense bevolking te betuigen. Het was een erg bijzonder moment, de solidariteit die de Grote Markt vulde was net zoals bij de wake dinsdag sterk voelbaar en hartverwarmend”, aldus burgemeester Ridouani.

Hulpaanbiedingen en noodopvang
De stad maakte intussen al 65 noodopvangplaatsen vrij op de Scheutsite, voorziet in doorstroomopvang via hotels waar nodig, en ook de hulpaanbiedingen van de Leuvenaars blijven binnenstromen. Op amper twee dagen tijd meldden meer dan 230 inwoners zich aan via het platform Leuven Helpt. Meer dan 200 Leuvenaars zijn hierbij bereid om oorlogsvluchtelingen in eigen huis op te vangen. De stad krijgt ook heel wat aanbiedingen voor tolken en andere vormen van ondersteuning.

Infomoment ‘vrijwilligers noodopvang’
Op maandag 7 maart 2022 organiseert stad Leuven al een eerste infomoment voor vrijwilligers die Oekraïners willen opvangen in eigen huis. Hier zullen zij uitleg krijgen over de organisatie van de noodopvang en op welke manier stad Leuven vluchtelingen en vrijwilligers via het platform Leuven Helpt zal ondersteunen en met elkaar in verbinding zal brengen. Op dit ogenblik werkt de Vlaamse regering ook volop aan een kader voor Vlaamse ondersteuning. “Leuven laat zich opnieuw van haar warmste kant zien en daar zijn we dankbaar voor. Inwoners kunnen nog steeds op www.leuven.be/oekraine terecht om hun bereidheid tot steun en opvang van vluchtelingen in eigen huis te melden”, besluit burgemeester Ridouani.

Meer info
Meer informatie kan je terugvinden op www.leuven.be/oekraine. De stad plaatst op deze pagina steeds de meest recente informatie.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be