Meer rookvrije Leuvense sportclubs

Leuven is drie rookvrije sportclubs rijker. Vanaf dit sportseizoen is het niet meer toegelaten om te roken op of naast de terreinen van Daring Club Leuven Atletiek, KOSC Wijgmaal en KVC Kessel-Lo 2000. In totaal zijn nu zes lokale sportverenigingen officieel rookvrij.

In Leuven wordt de (elektronische) sigaret op steeds meer plaatsen verbannen. In 2021 ondertekende de stad het charter ‘alliantie voor een rookvrije samenleving’ met Generatie Rookvrij, om de terreinen van Leuvense sportclubs rookvrij te maken. Drie lokale sportverenigingen stapten toen meteen mee in het verhaal. Daar komen nu nog drie nieuwe clubs bij: Daring Club Leuven Atletiek (DCLA), KOSC Wijgmaal en KVC Kessel-Lo 2000.

“Als sportclubs bevorderen wij het welzijn en de gezondheid van onze leden. Daarom willen wij het goede voorbeeld geven en onze clubs rookvrij maken”, klinkt het bij de drie sportverenigingen. “Zien roken doet roken, en daarom willen we in de eerste plaats het gebruik van tabak in het bijzijn van kinderen ontmoedigen. Zo bieden we onze bezoekers, spelers en vrijwilligers de kans om in een gezonde en aangename omgeving van sport te genieten. Als we daarnaast mensenook nog kunnen inspireren en motiveren om te stoppen met roken, dan is dat heel mooi meegenomen.”

“Sporten draait om fun, vrienden en gezond presteren en leven. Daar hoort roken natuurlijk niet bij”, vult schepen van sport Johan Geleyns aan. “Dankzij initiatieven als Generatie Rookvrij of het rookvrij maken van onze speel- en sportterreinen geven we als samenleving het signaal dat roken iets wordt van het verleden. Zonder de rokers te stigmatiseren kiezen we voor een nieuwe richting: die van een rookvrije toekomst, en zeker in de sport.”

Een maand geleden maakte de stad ook al meer dan 100 openbare speeltuinen en sportveldjes rookvrij. De stad wil duidelijk het goede voorbeeld geven. “De manier waarop onze leefomgeving ons uitdaagt en helpt om gezond te leven, heeft een grote invloed op onze gezondheid”, vertelt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Als stad vinden we het belangrijk dat onze inwoners de kans krijgen om te sporten in omgevingen waar niet gerookt wordt. De rookvrije sportclubs helpen het goede voorbeeld te geven voor de volgende generatie in de hoop dat die rookvrij zal zijn. Voor wie graag wil stoppen met roken, organiseert stad Leuven overigens ook rookstopcursussen, onder begeleiding van een erkend tabakoloog.”

 

Generatie Rookvrij
Generatie Rookvrij streeft naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Generatie Rookvrij wordt gefinancierd door Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker en ondersteund door het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, de Belgische Cardiologische Liga, de Gezinsbond, het Fonds des affections respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en het Observatoire de la Santé du Hainaut. 

Meer dan 150 gezondheidsorganisaties, medische verenigingen, gemeenten, organisaties en bedrijven ondertekenden een charter waarmee ze zich engageren om samen met hun leden werk te maken van een rookvrije generatie.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]