Meet your street: Leuvenaars verwelkomen studenten in hun buurt

Nu we eindelijk opnieuw een ‘normaal’ academiejaar in Leuven hebben, kunnen ook de studenten weer genieten van hun studententijd. Zo verandert Leuven opnieuw in een gezellige mix van vaste en tijdelijke bewoners. Om het samenleven te versterken organiseerde stad Leuven gisterenavond samen met Studentenkoepel LOKO, Politie Leuven, KU Leuven, UCLL en LUCA Meet your street. Leuvenaars verwelkomden de studenten in hun straat met een hapje en een drankje. Meet your street vond plaats op maar liefst twintig plekken in de stad.

Bij de start van het academiejaar riep de stad Leuven inwoners op om 9 november de studenten in hun staat te verwelkomen en samen een gezellige avond op de stoep te organiseren. Zo trekt Leuven de kaart van de kleine verbinding om het sociaal weefsel in de buurten te versterken. Maar liefst twintig straten gingen in op de oproep en organiseerden een welkomstfeestje voor de studenten. Schepen van studentenzaken Thomas Van Oppens ging samen met vertegenwoordigers van LOKO, Politie Leuven en UCLL bij enkelen langs.

“Met de komst van de studenten stijgt het inwonersaantal van Leuven met maar liefst 50 %. Dat is in geen enkele andere Vlaamse stad het geval en maakt Leuven uniek. Via acties als deze willen we het dagelijks contact tussen Leuvenaars en studenten aanwakkeren en zo de kloof tussen beide leefwerelden stukje bij beetje overbruggen”, licht schepen van studentenzaken Thomas Van Oppens het initiatief toe. “Goed samenleven begint in de straat en in de buurt. Als er fijne contacten zijn, is het makkelijker om hulp te vragen of elkaar aan te spreken op gedrag of bij overlast.”

“Wij vinden het heel belangrijk dat studenten en inwoners van Leuven op een positieve manier met elkaar in contact komen, waardoor er meer wederzijds begrip is voor elkaars leefwereld. We zijn dan ook heel blij met het grote aantal Meet your street feestjes die gisterenavond in heel de stad plaatsvonden”, reageert studenteninspecteur Gil Vanommeslaeghe.

Pannenkoeken
De buren zetten wat tafels op de stoep en genoten samen met de studenten van het lekkers waarmee stad Leuven de feestjes ondersteunt. Daarnaast konden de buurten hun eigen ding doen. Sommigen vroegen om iets kleins mee te brengen. “Zo blijft het goedkoop en is de tafel snel gevuld”, gaf een enthousiaste buurtbewoner aan. In de Brouwersstraat bakten de buurtbewoners naar jaarlijkse gewoonte pannenkoeken voor de studenten. Een traditie die jaarlijks een hoop studenten trekt.

“Studenten en bewoners leven in dezelfde buurt, maar hebben elk hun eigen leefwereld. Hen met elkaar in contact brengen kan ervoor zorgen dat ze van elkaar kunnen leren, in dialoog kunnen gaan en elkaar beter begrijpen terwijl ze samen iets leuks doen. Een initiatief waarvan zowel bewoner als student kan genieten!”, vult voorzitter van LOKO Bram Schaefer aan.

Niet alleen in het centrum, ook in Heverlee en Kessel-Lo gingen buurtbewoners in op de oproep. Ook Heverlee biedt onderdak aan veel studenten en dankzij de nabijheid van de campussen ook veel hogeschoolstudenten. Hoofd Onderwijs en Studenten van Hogeschool UCLL Klaas Vansteenhuyse: “Onze studenten dragen op vele manieren bij aan het weefsel van de stad. Klassiek zijn ze in honderden bedrijven, scholen en organisaties aan de slag tijdens een stageperiode. De helft van onze studenten zit ook op kot. En zijn even natuurlijk ook echt in de stad. We vinden het echt heel fijn dat de Leuvenaars onze studenten uitnodigingen om kennis te maken.”

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be