Delen:

Met koffie en boek rouwen in vertrouwen in Barboek M

Iedereen rouwt op zijn eigen manier, maar soms kost dat meer energie dan je hebt. Herkenning, erkenning en steun bieden troost. De vzw Verlies Verbindt reikt je graag de hand op donderdag 24 november, in samenwerking met stad Leuven, Huis van het Kind Leuven en boekhandel Barboek. Je bent van harte welkom om je tussen 17 en 20 uur in Barboek in M Leuven te laten bijstaan met koffie en een boek.

Op donderdagavond 24 november zet Barboek M, onder begeleiding van vzw Verlies Verbindt, drie uur lang zijn deuren open voor mensen die met verlies te maken krijgen om samen met hen de vele boeken te ontdekken die er te vinden zijn over dit thema.

Verlies Verbindt is een vzw voor en door lotgenoten. Zij hebben als doel mensen die geconfronteerd worden met het overlijden van een geliefde te ondersteunen op de manier die het best bij iemand past.

In Barboek op de benedenverdieping van museum M kan je een warm kopje koffie of iets anders kopen om mee te nemen naar de rouwbib. Deze vind je op de bovenverdieping van M. In een open sfeer is iedereen vrij om op zijn eigen manier deel te nemen aan deze bijzondere bijeenkomst. Dit kan door te praten, te luisteren of gewoon te snuisteren in de verschillende boeken die voorhanden zullen zijn.

Woorden voor woordeloos verdriet
“Rouwen is een heel persoonlijk proces, iedereen doet dit op zijn eigen manier en ritme. Maar toch is het ook zo’n universeel thema, want iedereen komt er vroeg of laat mee in aanraking. Soms van heel dichtbij, soms enkel vanop een afstand. Boeken kunnen iemand die rouwt woorden geven om zichzelf beter uit te drukken. Maar evengoed is het iets tastbaar om mensen die rouwen bij te staan”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. ​ “Er is immers al zoveel over gezegd, maar misschien zelfs nog meer over geschreven. Rouw, verdriet, gemis. Veel auteurs kunnen woorden geven aan datgene waar we vaak geen woorden voor vinden.”

Vzw Verlies Verbindt zet graag deze verschillende prachtige boeken en auteurs in de kijker. De vzw heeft daarom een rouwboekenkast aangelegd met een groot aantal boeken over thema’s als ziekte, palliatieve zorg, uitvaart, rouw en verlies. Vele mensen vinden immers na het verlies van een geliefde steun of troost in het lezen van boeken over rouw. 

“Ik heb er ondertussen zelf ook al veel over gelezen, en toch verbaas ik me er elke keer opnieuw over hoeveel er nog méér te lezen is. Ik ben zo dankbaar voor alle mooie woorden die hierover al geschreven zijn, ook mij hebben ze al vaak geholpen. Keer op keer laat ik me inspireren door alle auteurs die hun waardevolle woorden delen”, aldus schepen Verlinden.

Najaarsprogramma rouw en verlies
Deze bijzondere bijeenkomst kadert in het najaarprogramma rouw en verlies van de stad Leuven. Op 2 en 5 november vonden de eerste twee ontmoetingen ‘met koffie en boek’ plaats. Donderdag 24 november is de voorlopig laatste samenkomst. Het volledige najaarsprogramma rouw en verlies vind je op leuven.be/rouw-en-verlies.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]