Met Ten Wijngaard is de zestiende editie van Straathistories er
Ten Wijngaard ligt net buiten de Leuvense ring tussen de Brusselsepoort en het Kareelveld. Met zijn oorspronkelijk 50 sociale koopwoningen heeft de wijk een bijzondere geschiedenis. Buurtbewoners verzamelden – met steun van de Erfgoedcel - deze historische en meer recente verhalen in de zestiende publicatie van Straathistories. Ook leerlingen fotografie van De Wijnpers werkten mee. Hun foto’s van de buurt en portretten van de geïnterviewden zijn te bezichtigen aan het onthaal van het WZC De Wingerd.
“Amper een maand na de editie over de Voorzorgwijk stellen ook de buurtbewoners van Ten Wijngaard hun Straathistories voor”, zegt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Straathistories blijft een fantastisch en verrassend leerrijk concept. Door het optekenen van verhalen over vroeger en nu zorgt Straathistories telkens weer voor nieuwe connecties in de buurt. Elke editie is uniek: zo geeft de samenwerking met De Wingerd en met de leerlingen fotografie van school De Wijnpers deze keer wat extra cachet. Proficiat!”
Ten Wijngaard
“Waar ligt Ten Wijngaard? Veel Leuvenaars zullen het antwoord schuldig blijven”: zo start de 16e Straathistories. Deze Leuvense wijk bestaat 50 jaar en ligt vlakbij de Brusselsepoort, die vroeger trouwens de Wijngaerden Poorte heette, net buiten de ring. De wijk werd gebouwd in de jaren 1970 en bestond uit 50 sociale koopwoningen met platte daken. Om mensen met een beperkt budget de mogelijkheid te geven om een woning te verwerven, werd de koop aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo was er een inkomensplafond, mochten de eigenaars geen andere eigendommen hebben en konden ze de woning de eerste 10 jaar niet verkopen. Louis Tobback was als toenmalig schepen van huisvesting en openbare werken bevoegd voor de totstandkoming van deze wijk. De buurtbewoners interviewden hem voor deze publicatie.
Geschiedenis in 15 hoofdstukken
Deze Straathistories gaat over enkele heel sprekende tijdsblokken. Hoe zag de buurt er uit voor Ten Wijngaard gebouwd werd? Hoe verliep de bouw van de wijk en hoe evolueerde de omgeving? En welke verhalen over het buurtleven in Ten Wijngaard leven tot op vandaag?
De redactie onderzocht in detail hoe de bouw van de wijk tot stand kwam. Het resulteert in een mooi beeld van de tijdsgeest van de jaren 1970, zowel politiek als in het dagelijkse leven. Je komt meer te weten over de oprichting van de Regie voor Grond- en Huisvestingsbeleid die deze gronden opkocht en ontwikkelde, over de wet De Taeye die ervoor zorgde dat veel meer jonge gezinnen een huis konden bouwen, en over de turbulente geschiedenis van de verhaalbelasting, een late belasting om de stoep en de bestrating te financieren, waartegen de bewoners van Ten Wijngaard verzet aantekenden en waardoor één van hen uiteindelijk zelfs het leven liet.
Ten Wijngaard is een rustige woonwijk, omringd door enkele typerende plekken met een grote meerwaarde voor de buurtbewoners, zoals de sportclub Lovanium, Woonzorgcentrum De Wingerd en LDC het Wijnveld. Ook daarover kan je alles ontdekken in deze nieuwste Straathistories.
Praktisch
Straathistories ‘Ten Wijngaard’ is voor 7 euro te koop:
- in de buurt (Ten Wijngaard 6)
- in het Stadsarchief (elke werkdag van 9 tot 13 uur, Rijschoolstraat 4)
- bij Visit Leuven (elke dag van 10 tot 17 uur, Jozef Vounckplein 2)
- of online op de website van de Erfgoedcel
De luisterversie van deze Straathistories kan je beluisteren op Soundcloud of je kan een DAISY cd-rom ontlenen in de Bib Leuven. Meer info daarover op www.erfgoedcelleuven.be/luisterversies-straathistories.
Meewerken aan een Straathistories van jouw buurt?
Benieuwd of jouw buurt al een Straathistoriesboekje heeft? Op de kaart of website kan je zien welke wijken al aan bod kwamen of komen in Straathistories. Maar Leuven telt nog veel straten en buurten die nog niet beschreven zijn en nog vol histories zitten. Elke straat of buurt waar een groepje Leuvenaars gemotiveerd is om aan de slag te gaan, is welkom en kan contact opnemen via erfgoedcel@leuven.be.
