mijnLeuven versterkt jonge ondernemers in hun business idee

Leuvense jongeren met ondernemersdromen kunnen vanaf dit najaar voor het eerst instappen in BAAS JAAR, een uitdagend project waarbij prille en minder prille ideeën omgezet worden naar concrete businessplannen, en dat aan de hand van inhoudelijke coaching op maat. Met de opstart van dit project wil mijnLeuven – in samenwerking met BAAS – nog meer een antwoord bieden op de vraag naar ondersteuning van jonge doeners. Het najaar start met een reeks interessante BAAS SESSIES voor jongeren (18+) die dromen van een eigen onderneming. Door heel concrete input en tips te geven, willen mijnLeuven en BAAS een antwoord bieden op vraagstukken waar veel jonge starters mee worstelen.

Jongeren met ideeën zetten steeds vaker de stap naar een eigen onderneming, maar in een versnipperd landschap vol ondernemingstrajecten is het voor jonge starters vaak moeilijk om daarin hun weg te vinden. Om in te spelen op de nood aan inhoudelijke ondersteuning ging mijnLeuven rond de tafel zitten met het Antwerpse BAAS. Deze dynamische werking verbindt grote ondernemerschapsorganisaties om zo ondernemende jongeren een duwtje in de rug te geven en te doen stijgen naar een volgend niveau. Het resultaat van die samenwerking is een Leuvense versie van het sterk inhoudelijke project BAAS JAAR, dat al drie jaar succesvol in Antwerpen draait.

Experts helpen Leuvense jeugd met ondernemingszin
Een grote troef, en meteen ook één van de grote factoren waarom mijnLeuven op de BAAS-kar sprong, is dat BAAS JAAR kan rekenen op de expertise van inhoudelijk sterke partners. Zij zetten mee hun schouders onder het project én geven mee invulling aan de inhoudelijke sessies. Unizo, Voka/BRYO, Start It @KBC, BNP Paribas Fortis, VDAB, Syntra, Securex, Xerius, SBB, Microstart … Het zijn één voor één experts binnen het werkveld. Hun expertise vormt een mooie aanvulling op de sterktes die mijnLeuven reeds in huis heeft: een sterke voeling met de Leuvense jeugd en een laagdrempelige, toegankelijke manier van werken.

“Met de lancering van BAAS JAAR in Leuven, slagen we erin een antwoord te bieden op de grote vraag naar ondersteuning van jongeren binnen het ondernemerschap”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina. “Er wordt binnen de stad al jarenlang gewerkt aan een uitgebreid ondersteuningsaanbod waarmee we zowel het jeugdwerk en jonge concert- en evenementorganisatoren als jongeren met plannen stevig op weg helpen. Zowel inhoudelijk, logistiek als financieel. Inzetten op de rasechte ondernemers in wording biedt heel wat mogelijkheden en betekent een mooie aanvulling van het aanbod waar reeds op ingezet wordt.” Ook schepen van economie Mohamed Ridouani ziet de meerwaarde van BAAS JAAR: “Er is in onze studentenstad, met duizenden studenten en jongeren, een enorm potentieel om ondernemen te stimuleren en aantrekkelijk te maken. Jongeren hebben behoefte aan ondersteuning aangepast aan hun leefwereld. BAAS JAAR kan hen daarbij helpen.”

BAAS JAAR
BAAS JAAR bestaat uit drie onderdelen: BAAS SESSIES, BAAS EVENT en BAAS COACHING. Enthousiaste en leergierige jongeren vanaf 18 jaar kunnen zich in de eerste plaats inschrijven voor de BAAS SESSIES, een reeks leermomenten waar do’s en don’ts rond prijszetting, boekhouding, marketing en andere koppenbrekers aangekaart worden. Hieraan deelnemen doen ze op basis van het niveau waarop ze zich bevinden, en dus de vragen waarmee ze zitten. Ze kunnen kiezen uit vier vooropgestelde reeksen: GEEN-IDEE, PRIL-IDEE, PRE-STARTER en STARTER.

Wie aan het einde van deze sessiereeks zijn idee of onderneming verder wil uitdiepen, krijgt de kans om zijn idee te pitchen tijdens het BAAS EVENT (op 2 december). De ideeën die na deze pitch geselecteerd worden kunnen rekenen op BAAS COACHING: een periode van individuele begeleiding, coaching en doorverwijzing.

Joke Druyts (Leuvenaar en deelneemster BAAS JAAR Antwerpen) kijkt alvast positief terug op haar deelname: “Ik heb inhoudelijk veel gehad aan BAAS JAAR. Ik schreef mij in voor GEEN-IDEE omdat ik op dat moment op vrijwillige basis met verschillende fotografieprojecten bezig was en ik mij stilaan begon af te vragen hoe ik professioneel aan de slag zou kunnen. De info die tijdens de sessies aangereikt werd, gaf mij de nodig push om verder in te zetten op mijn plannen. De individuele begeleiding waar ik nadien op kon rekenen, stelde mij vooral in staat om doordachte stappen te zetten. Het verscherpte mijn vaag business idee tot een sterk concept.”

Inschrijving BAAS SESSIES
Enthousiaste jonge starters en leergierige ondernemers (in wording) kunnen zich nog tot 30 september inschrijven voor de BAAS SESSIES. Van ‘ik heb nog geen business idee, maar vind ondernemen boeiend’ tot ‘ik ben pas gestart met een eigen zaak maar heb nood aan praktische tips om de puntjes op de i te zetten’. Iedereen is welkom. Let wel, je moet 18 jaar of ouder zijn en afkomstig uit Leuven of omstreken. Inschrijven doe je via www.mijnleuven.be/baasjaar. Voor vragen of extra info kan je terecht bij zoe@mijnleuven.be

 

 

Contacteer ons
Mohamed Ridouani schepen van economie
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven