Minister De Sutter maakt in Leuven kennis met lokaal verdeelplatform voor pakjes wij.leveren

Met de steun van de federale overheid koppelde de stad Leuven het voorbije half jaar webshops van handelaars aan het lokale verdeelplatform voor pakjes wij.leveren. Met dit platform zorgen stad Leuven en de buurgemeenten ervoor dat pakjes op een duurzame manier geleverd worden. Door automatisch de koppeling te maken tussen het platform en de webshops wordt de gebruiksvriendelijkheid van het platform verbeterd en kunnen nog meer pakjes duurzaam geleverd worden. Minister van Telecommunicatie en Post Petra De Sutter bracht vanmiddag een bezoek aan één van de deelnemende handelaars.

Met bijna 100 deelnemende handelaars is het verdeelplatform wij.leveren in volle groei. Het platform kwam er eind 2022 op initiatief van de stad Leuven. Samen met buurgemeenten, logistieke partners en handelaars wil de stad met dit platform pakjes op een duurzame manier verdelen. Dat gebeurt dankzij een samenwerking met bpost, dat voor pakjes van wij.leveren overbodige kilometers vermijdt en met elektrische bestelwagens en cargobikes werkt. De verwerking van de pakjes gebeurt in een speciale verdeelunit op de Philipssite. Sinds kort kunnen pakjes in Leuven ook door een fietskoerier geleverd worden. Koerierdienst Cargo Velo haalt de pakjes op in de winkel en levert ze ten laatste daags nadien.

Om de gebruiksvriendelijkheid van het platform nog te verbeteren en ervoor te zorgen dat er nog meer pakjes duurzaam geleverd kunnen worden, werd er de voorbije weken een koppeling gemaakt tussen het platform enerzijds en de webshops van de aangesloten handelaars anderzijds. Lokale handelaars maken gebruik van verschillende types webshops en vaak gebruiken ze dezelfde types webshops nog verschillend. Dit maakt het integreren van webshops met een verdeelplatform als wij.leveren een grote uitdaging. Met steun van de federale overheid (113.000 euro) konden deze connecties tot stand gebracht worden.

"Steeds meer klanten willen duurzame e-commerce. Ik investeer in de software achter webshops die dat mee mogelijk maakt. Pakjes maken zo minder omwegen om bij de klant te komen waardoor CO2-uitstoot daalt. Het logistieke proces achter webshops gaat vandaag vaak immers van een lokale handelaar naar pakweg Brussel en dan terug naar de lokale klant. Connext helpt om die omweg af te snijden", aldus minister van Post Petra De Sutter.

“Via wij.leveren zetten we grote stappen in het verduurzamen van de pakjesstroom van lokale handelaars. Pakjes worden lokaal geshopt en duurzaam gedropt. Door handelaars met de juiste partners en software bij te staan, maken we de keuze voor een pakketje dat duurzaam en zelfs emissievrij geleverd wordt, de enige juiste keuze. We zijn ervan overtuigd dat het gebruiksgemak van wij.leveren en de voordelen die het platform met zich meebrengt, nog vele andere handelaars uit de brede regio Leuven zal overhalen”, zegt schepen van handel Johan Geleyns.

“Dit is opnieuw een belangrijke stap in het verder verduurzamen van stadslogistiek”, gaat schepen van mobiliteit David Dessers verder. “Dankzij dit initiatief wordt het platform voor handelaars nog gebruiksvriendelijker en wordt het voor hen nog makkelijker om hun pakjes op een duurzame manier te verzenden. Ieder pakket dat via wij.leveren geleverd wordt, scheelt in uitstoot, luchtvervuiling, lawaaihinder en filevorming.”

Website preview
wij.leveren
<p>Slim en lokaal verdeelplatform voor pakjes.</p>
www.wijleveren.be

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be