Mussenbuurt lanceert nieuwe Straathistories-publicatie mét digitale wandeling

Met Straathistories ondersteunt de stad Leuvenaars die op zoek willen gaan naar de geschiedenis en het erfgoed van de eigen buurt. Het resultaat van deze ontdekkingstocht wordt telkens opgetekend in een publicatie binnen de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’. De initiatiefnemers van de Mussenbuurt voegen aan hun publicatie ‘Straathistories Mussenbuurt’, al nummer acht in de reeks, nu ook een wandeling toe. Via de Erfgoedapp loodsen Luc, Kris en Laura je langs hun bijzonderste plekken en verhalen.

“Met Straathistories laten we Leuvenaars al verschillende jaren zelf aan de slag gaan rond het erfgoed in hun buurt. Met succes, want op hun eigen ritme en met steun van de Erfgoedcel van de stad werkten al acht buurten dit traject succesvol af”, aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.
De vrijwilligers in de Mussenbuurt vullen deze reeks mee aan én gaan nog een stap verder. “Naast de publicatie Straathistories Mussenbuurt bestaat er nu ook een wandeling die iedereen via de Erfgoedapp gratis kan downloaden. Met deze digitale wandeling kan je zelf de Mussenbuurt coronaproof gaan ontdekken,” vult Vandevoort aan. “Een echte aanrader”.

Buurtbewoner Luc De Keersmaecker zette het allemaal in gang. Hij woont al meer dan 40 jaar in de Mussenstraat en vond het tijd om zo veel mogelijk te weten te komen over zijn buurt die tot de oudste volksbuurten van Leuven kan gerekend worden. Hij wist zijn goede vriend  Kris Van Bouchout en buurtbewoonster en stadsarchivaris Marika Ceunen mee in het verhaal te betrekken. Luc en Kris hadden wekelijkse afspraken in het Stadsarchief en verzamelden veel meer info dan ze verwacht hadden. De bundeling van al dit werk lees je nu in de 71 pagina’s tellende publicatie ‘Straathistories Mussenbuurt’. Van de algemene geschiedenis, het café- en buurtleven tot hun heel persoonlijke verhaal achter vzw De Straatmus.

Audiowandeling via Erfgoedapp
Een primeur ten opzichte van alle vorige Straathistories is de wandeling, opnieuw een idee van Kris en Luc. Een straatfeest voor de lancering van de publicatie is helaas niet mogelijk, maar met dit alternatief willen ze toch de kans bieden om de buurt écht te beleven. Via de authentieke stemmen van Kris, medeoprichter van de vroegere vzw De Straatmus, zijn dochter Laura die er nog steeds woont, en Luc, naar eigen zeggen  een van de oudste bewoners van de Mussenstraat, ontdek je 16 locaties in de Mussenbuurt. Bij iedere ‘stop’ krijg je beeldmateriaal uit het Stadsarchief en een audiofragment.

Volgende edities in de maak
Ook de bewoners van de Ziekelingenstraat en een groepje vrijwilligers in Vlierbeek leggen momenteel de laatste hand aan hun publicaties. Begin 2021 komen er dus nog twee interessante uitgaven van Straathistories bij.

Praktisch
De publicatie ‘Straathistories Mussenbuurt’ is te koop voor 5 euro bij Visit Leuven, via www.erfgoedcelleuven.be en bij buurtbewoners Luc De Keersmaecker, Mussenstraat 114 en Marika Ceunen via [email protected].

De digitale wandeling vind je in de Erfgoedapp die je gratis kan downloaden op je smartphone. Via het kompas-symbool in de app zoek je de tour ‘Straathistories Mussenbuurt’ (in de lijst). Download de wandeling. Ga vervolgens naar het kaart-symbool en  je ziet de route verschijnen. Ga naar het startpunt (volgnummer 1) en volg de aangeduide route op de kaart. Klik op de verschillende volgnummers om de bijhorende fragmenten te beluisteren.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]