Muurschildering 'Diversiteit' verbindt oude en nieuwe bewoners van Klein Rijsel

Tussen het provinciehuis, de spoorweg, de Tiensevest en de Tiensesteenweg ligt misschien wel de rustigste wijk van Leuven: Klein Rijsel. Tijdens het jaarlijkse buurtfeest op zaterdag 2 september huldigen de bewoners hun muurschildering ‘Diversiteit’ in, die ze via Kom op voor je wijk realiseerden. Inspiratie haalden de buren bij de recente stadsontwikkeling in de wijk.

Enkele jaren geleden ontwikkelde stad Leuven de ‘nieuwe’ wijk met betaalbare woonprojecten. Dat was de inspiratie voor de buurtbewoners om een verbindende muurschildering te creëren tussen het 'oude' en 'nieuwe' gedeelte van de wijk. Sabine Drieskens en An Vermaelen wonen sinds jaar en dag in de ‘oude’ wijk met smalle straatjes en kleine arbeiderswoningen, verborgen achter de herenhuizen van de Tiensesteenweg. Fier op hun wijk, trokken zij de buurt mee in een aanvraag bij het stadsproject Kom op voor je wijk. "Al enkele jaren geleden kreeg ik het idee voor deze muurschildering", vertelt Sabine met een glimlach. "Het werd even on hold gezet door de pandemie, maar ik ben zo blij dat we als buren de draad weer hebben opgepakt." "Het is echt een project van de hele buurt", vult An aan. "Onze wijk bloeit en ontwikkelt zich voortdurend met bewoners van alle leeftijden, achtergronden en interesses. Het is die harmonieuze mix die onze buurt levendig en speciaal maakt."

De buurt koos voor een werk van de Spaanse kunstenaar Victor Garcia Repo, in samenwerking met street art-onderneming ‘Treepack’. Victor staat bekend om de alledaagse objecten die hij in zijn werken verwerkt. Hij kreeg van de bewoners carte blanche om een ontwerp te maken in het thema diversiteit. De artiest verzamelde daarop schoenen en kledingstukken van de buurtbewoners, die symbool staan voor de diversiteit in de wijk, en gebruikte die als inspiratie voor zijn ontwerp.

Van blinde gevel tot kleurrijk bombardement
Een van de bewoners, Björn Dierickx, kocht pas onlangs het huis waar nu het nieuwe kunstwerk schittert. Hij is heel blij met deze transformatie van zijn huis: "Toen ik over dit buurtproject hoorde, was ik meteen enthousiast", vertelt Björn. "Tot voor kort was het een blinde gevel van rode bakstenen. Vandaag is het een kleurrijk bombardement waar heel de buurt van kan genieten."

Dit kunstwerk kwam tot leven dankzij Kom op voor je wijk, waarmee stad Leuven ideeën van Leuvenaars voor hun buurt helpt realiseren. "Ik ben heel blij dat we met ons Kom op voor je wijk-project al zoveel buurten in Leuven hebben kunnen bereiken! De buurtbewoners hebben op een mooie symbolische manier een brug gemaakt tussen de twee delen van de wijk Klein-Rijsel en zo meer betekenis gegeven aan wat hun buurt uniek maakt. Het is een prachtig werk geworden waar de buurtbewoners terecht trots op mogen zijn”, zegt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden.

De buurt nodigt alle Leuvenaars uit om de wijk te verkennen en de prachtige creatie van dichtbij te komen bewonderen.

De muurschildering bevindt zich op het kruispunt van de Klein-Rijselstraat en de Hertog Jan I-straat in Leuven.

Een idee voor je wijk
Een boekentil, zithoek, moestuin of ander tof idee voor je buurt? Met 'Kom op voor je wijk' krijg je steun van de stad.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]