Nachtwandeling: Leuvense jongeren zetten iconische nachtplekken in de spotlights

Om het verleden (en het heden) van de Leuvense nacht de grandeur te geven die ze verdient, sloegen jongerenorganisaties Nacht en Nachtplan – beiden opgericht’ door MIJNLEUVEN –  de handen in elkaar. De afgelopen maanden maakten ze werk van ‘Nachtwandeling’, een wandelroute die bestaat uit audioverhalen met jonge en oude legendes uit het Leuvense nachtleven.

Sinds begin november is Leuven een wandelroute rijker. ‘Nachtwandeling’ brengt je langs zeven iconische plekken die het Leuvense nachtleven kleur gaven doorheen de voorbije decennia. Op elk van de zeven locaties vind je een QR-code die je meeneemt op een ontdekkingstocht langs knusse en ruwe dansvloeren, donkere en fel verlichte gevels en oneindig veel grote en kleine verhalen. De verhalen werden op twee weken tijd al meer dan 2000 keer beluisterd.

“Door de tijdelijke sluiting van cultuurhuizen en de nieuwe lockdown zijn er niet veel  mogelijkheden om iets op poten te zetten. Deze wandeling is dan ook niet alleen een sterke samenwerking tussen twee jonge organisaties, het is bovenal een mooi voorbeeld van hoe – zelfs in deze tijden – vindingrijkheid blijft opborrelen in onze stad. Ik ben heel trots om te zien dat onze Leuvense jongeren veerkrachtig omgaan met deze situatie”, zegt schepen van jeugd Dirk Vansina.

Je kan de wandeling doen wanneer je maar wil. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone en een koptelefoon of oortjes. In de buurt van elk pand vind je een QR-code die je kan scannen om een verhaal te beluisteren. Locaties die deel uitmaken van de wandeling zijn AperO, Belgisch Congo, Der Machine, Manhattan, Rumba, Silo en Stelplaats.

Jongerenorganisaties Nacht en Nachtplan willen met dit project veerkracht tonen. Daarnaast willen ze de verschillende generatie feestvierders in Leuven laten kennismaken met elkaars plekken en verhalen. “Leuven speelde een belangrijke rol in onze vaderlandse rockgeschiedenis. Dat werd een paar jaar geleden nog maar eens bewezen in de prachtige documentaire ‘De Leuvense scene’. Onlangs nog stippelden Jan Delvaux en Jimmy Dewit in Leuven een mooie Belpop Bonanza wandeling uit. Het initiatief van Nacht en Nachtplan is eigenlijk de perfecte aanvulling. Want onze stad kende niet alleen getalenteerde rockers, het kende ook een legendarische clubscene. Trek dus voor een keer niet je dans- maar je wandelschoenen aan en laat je bezielen door tal van boeiende verhalen”, aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Een project van dialoog en solidariteit
Dik Vansina, schepen van jeugd: “Corona drukt de pauzeknop in, ook voor zij die normaal een uitlaatklep vinden in het nachtleven. Maar deze periode geeft iedereen wel de tijd om achterom te kijken. De jongeren van Nacht en Nachtplan interviewden de voorbije maanden gepassioneerde uitbaters, dj’s, nachtraven… wiens liefde voor de nacht nooit gestopt is. In deze onverhoopte leerrijke zoektocht vonden ze meer gelijkenissen dan verschillen tussen het huidige nachtleven en dat van pakweg veertig jaar geleden.”

De gelijkenissen in het nachtleven vormen wat hen betreft een basis voor een intergenerationele solidariteit die vandaag meer dan ooit nodig is. Tegelijk bieden ze een empathische kijk op elkaars situatie “want we zijn toch ook nog jonge feestvierders geweest” en “we verschillen misschien toch niet zoveel”. Daarnaast kan er ook geleerd worden uit het verleden. Die belangrijke dialoog aanwakkeren en onderhouden, is dan ook de hoofddoelstelling van Nachtplan.

Extra
Benieuwd naar de wandelroute? Je kan het verhaal van Manhattan hier alvast beluisteren.

Nachtwandeling is een sterk staaltje teamwork waarbij zeven geëngageerde Leuvense jongeren het heft in eigen handen namen:

  • Alexander Pessers,21 jaar, student aan KU Leuven (Bachelor Politieke Wetenschappen): algemene ondersteuning, interviewer
  • Arnout Van Hove, 22 jaar, student aan RITCS (Bachelor Radio): verantwoordelijke voor de audiomontage, interviewer
  • Emile De Geyndt, 22 jaar, student aan LUCA (Master Grafisch ontwerp): vormgeving
  • Hans Empereur 29 jaar, zelfstandige: projectcoördinatie, communicatieverantwoordelijke, interviewer
  • Jente Waerzeggers, 21 jaar, student aan LUCA (Master Fotografie):  fotografie
  • Leendert Nijns, 24 jaar, bediende: algemene ondersteuning, interviewer
  • Victor De Smet, 23 jaar, student aan UGent (Master Conflict- and Development Studies): algemene ondersteuning, interviewer

Voor meer info, geluidsfragmenten of beelden kan je contact opnemen met Hans Empereur.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]