Najaarsprogramma maakt ruimte voor rouw en verlies in de stad

Elk najaar organiseert stad Leuven en haar partners een programma rond rouw en verlies. Het najaarsprogramma benadert de thema’s op verschillende manieren en met activiteiten voor alle leeftijden. Zo wil stad Leuven mensen die met verlies te maken krijgen een troost en een houvast bieden, en het gesprek over deze complexe thema’s helpen openen.

Iedereen rouwt anders. Voor sommigen is het verlies nog heel vers, anderen dragen het al langer mee. De stad werkt al verschillende jaren ieder najaar een programma uit, samen met heel wat partners, dat op verschillende manieren aandacht geeft aan rouw en verlies. Leuven wil ruimte en tijd creëren om samen te herdenken, te rouwen en te troosten in de stad, op ieders eigen tempo en manier. Zo kan je van oktober tot december opnieuw deelnemen aan gespreksavonden en lezingen, theatervoorstellingen, lotgenotengroepen en allerlei creatieve en sportieve activiteiten.

“Omgaan met rouw en verlies verloopt voor iedereen anders, en niet iedereen heeft dezelfde behoeftes”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en begraafplaatsen. "Sommigen hebben nood aan sociaal contact, anderen willen net even geen gesprekken voeren. En verlies kan ook heel breed zijn: ook een scheiding, het uitdoven van een vriendschap of een kinderwens moeten opgeven omdat het om welke reden dan ook niet mogelijk is zijn verlieservaringen. Daarom bieden we een breed aanbod, zowel off- als online, in groep en een-op-een."

Nieuw in het programma zijn onder meer het aanbod rond jong partnerverlies, workshops videoschrijven, een filmreportage van Johan Swinnen en ‘Doodgewoon voorlezen voor kinderen’. Ook kunnen Leuvenaars vanaf dit jaar terecht bij twee ‘compagnons’, hartelijke vrijwilligers van Lost en Co die graag luisteren en tijd maken om met mensen te praten over verlies.

“We hebben ook ieder jaar bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren. Zij gaan vaak op een andere manier om met rouw dan volwassenen, en we weten niet altijd goed hoe er met hen over te spreken. Maar ook voor kinderen is het belangrijk om hun gevoelens te uiten en te praten over de dood”, legt schepen Bieke Verlinden uit. Het programma omvat daarom ook rouwgroepen voor kinderen en jongeren en een begraafplaatswandeling op hun maat.

Wereldlichtjesdag
Het programma rondt zoals ieder jaar af met een nocturne op de Stadsbegraafplaats voor Wereldlichtjesdag. Die dag, de tweede zondag van december, worden wereldwijd stilgeboren kinderen herdacht met een kaarsje. De stad en Huis van het Kind Leuven organiseren ieder jaar een lichtritueel op de Stadsbegraafplaats voor ouders, familie en vrienden. “De stad steekt die avond ook zelf op ieder kindergraf, op alle Leuvense begraafplaatsen, een kaarsje aan als teken van gedeeld verlies”, zegt schepen Bieke Verlinden.

Licht in de stad
Alle straten en buurten van Leuven kunnen zoals elk jaar kaarsenpakketten bestellen bij de stad om samen deel te nemen aan Wereldlichtjesdag en een kaarsje voor het raam te plaatsen. “Tijdens de vorige edities deden meer dan 200 straten mee. We hopen ook dit jaar opnieuw op een grote respons. Zo straalt er op Wereldlichtjesdag over heel Leuven een kilometers lang lint van licht als teken van troost voor al wie iemand mist”, besluit schepen Bieke Verlinden.

Website preview
Najaarsprogramma rouw en verlies
Neem deel aan tientallen activiteiten rond rouw en verlies.
Stad Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 27 27

communicatie@leuven.be