Natuurgrasvelden sportterreinen stad Leuven krijgen natuurlijk onderhoud
De voorbije weken werden de natuurgrasvelden van stedelijke sportaccommodaties van de stad Leuven, zoals het Jeugdvoetbalcentrum Leuven, opnieuw ingezaaid om ze speelklaar te krijgen voor volgend seizoen. Bij frequent bespeelde velden is zo’n jaarlijks onderhoud absoluut noodzakelijk. Door dit in deze periode te doen zijn de velden rond augustus terug speelklaar en opgewassen tegen het intensief gebruik. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor een natuurvriendelijke aanpak.
Sproeien
In de periode dat de natuurgrasvelden opnieuw ingezaaid worden, zijn er de laatste jaren vaak periodes van aanhoudende droogte. Het is echter belangrijk dat het kiemende gras voldoende vochtig gehouden wordt, anders verbrandt het en gaat het kapot. Daarom worden de natuurgrasvelden toch minimaal beregend.
“Er wordt geen leidingwater gebruikt, maar grondwater waar spaarzaam mee wordt omgegaan. Zo wordt er altijd ’s ochtends vroeg en/of ’s avonds gesproeid, om verdamping zo veel mogelijk tegen te gaan”, legt schepen van sport Johan Geleyns uit.
50% besparen op grondwater
Daarnaast ging de stad op zoek gegaan naar alternatieve behandelingsmethoden om het vocht in de toplaag beter vast te houden. “Het gaat om een wetting agent”, legt schepen Geleyns uit. “Dat product ondersteunt efficiënt gebruik van water en verbetert de waterdoorlatende eigenschappen van de toplaag bij droogte. De toepassing hiervan vermindert het benodigde grondwater met 50%. Ook monitoren we nauwgezet de vochtigheid van de toplaag van de sportvelden en volgen we de regenval op met pluviometers. We beregenen alleen als dit nodig is.”
“Verder zetten we maximaal in op het hergebruik van regenwater in het eigen patrimonium (bijvoorbeeld bij sanitaire installaties). Helaas is de regenwatercapaciteit onvoldoende om de sportvelden te bewateren, zodat hiervoor een grondwaterinstallatie moet gebruikt worden”, vervolgt Geleyns.
Bestrijding van engerlingen
Daarnaast heeft de stad ook bijzondere aandacht voor de bestrijding van engerlingen. Deze larven voeden zich namelijk met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gras te weinig vocht en voeding opnemen om het gras groen te houden. Het gras verdroogt, sterft af en de aangetaste graszoden komen los te liggen. Echter de grootste schade aan het grasveld ontstaat door de vogels die de engerling als lekkernij zien. Ze halen het grasveld overhoop om de engerlingen onder het gras weg te plukken. Dit kan gevaarlijke situaties voor de sporters veroorzaken.
“Daarom starten we dit jaar ook met een nieuwe biologische bestrijdingswijze”, vertelt Johan Geleyns. “We behandelen onze velden tweemaal met aaltjes of nematoden. Dit zijn microwormen (parasieten) die in de engerlingen kruipen en verdoven, waarna ze zich met de dode larve voeden. In de dode engerling vermenigvuldigen ze zich, waarna ze op zoek gaan naar een nieuwe engerling. Het is een goede methode die zeer efficiënt werkt en geen impact heeft op het bodemleven. Zo gebruiken we de kringloop van de natuur ten voordele van kwaliteitsvolle sportvelden”.