Neem deel aan een gratis rondleiding op de Leuvense Stadsbegraafplaats

De komende maanden kan je weer boeiende rondleidingen volgen op de Leuvense Stadsbegraafplaats. Tijdens de ‘Wist-je-datjes’-rondleiding kom je meer te weten over de werking en toekomst van een begraafplaats. Je kan je ook laten onderdompelen in het groene verhaal van de begraafplaatsen: wat is een Plantenlaboratorium, hoe kan de natuur rouw ondersteunen en wat hebben een begraafplaats en het klimaat met elkaar te maken? Je gratis rondleiding boeken kan op leuven.be/rondleiding-stadsbegraafplaats.

“De Leuvense Stadsbegraafplaats wordt steeds bekender als een bijzondere plek die een bezoek meer dan waard is”, vertelt schepen van begraafplaatsen Bieke Verlinden. “Toen we vorige zomer voor het eerst rondleidingen organiseerden, waren die in geen tijd volzet. Na de docureeks ‘Voor eeuwig en altijd’ op ROB-tv in het najaar van ‘22 nam de interesse verder toe. Onze begraafplaats ontvangt het hele jaar door heel wat bezoekers uit binnen- en buitenland met vragen over de vernieuwende projecten die we hier op poten zetten. Maar voor de Leuvenaars zelf is deze bijzondere plek soms nog onbekend. Daar willen we met deze rondleidingen verandering in brengen”, legt schepen Bieke Verlinden uit. 

Geïnteresseerden kunnen kiezen uit twee rondleidingen met elk een eigen insteek en onder begeleiding van gepassioneerde vertellers die de Stadsbegraafplaats door en door kennen. Er is de ‘Wist-je-datjes’-rondleiding waarin deelnemers antwoorden krijgen op vragen zoals: mag ik zelf een kist maken? Hoe lang mag een graf blijven liggen? Wat is een ‘troostmuur’? Hoe werd er in het verleden begraven, wat kan er nu en wat brengt de toekomst misschien? Het is een boeiende rondleiding waarbij de toehoorders op een luchtige manier meer te weten komen over het reilen en zeilen op de Leuvense begraafplaatsen.

Ook kan je een rondleiding volgen over het groene verhaal van de Stadsbegraafplaats. Waarom laten we in de herfst de bladeren liggen? Wat gebeurt er in het Plantenlaboratorium op de begraafplaats? En hoe kan de groenaanleg verdriet helpen ondersteunen? Je krijgt een inkijk in de ecologische bocht in het onderhoud van begraafplaatsen en ontdekt hoe Leuven deze plekken groener maakt, de biodiversiteit stimuleert en de gevolgen van de klimaatverandering probeert te milderen.

“De begraafplaats met haar vele grote en kleine monumenten, levensverhalen en rituelen is in feite een verstilde erfgoedplek", vertelt schepen Bieke Verlinden. Met deze rondleidingen willen we laten zien dat begraafplaatsen geen enge plekken zijn, maar een belangrijk deel van het leven en de stad. Het zijn de laatste rustplaatsen van mensen, maar ook de wortels van onze geschiedenis, het verhaal van onze stad en al wie hier geleefd en gecreëerd heeft. Van vroegere burgemeesters van Leuven over verzetsstrijders tot timmerlui die hun eigen grafmonument ontwierpen. Het zijn groene parken waarin mensen tot rust kunnen komen, van de natuur kunnen genieten, bijleren, wandelen of mijmeren”, zegt Bieke Verlinden.

Praktische info:
- wist-je-datjes rondleidingen op zondagen 4 en 18 juni, 3 en 10 september, telkens om 10 en om 14 uur
- groene oase op zondag 25 juni en 17 september, telkens om 10 en om 14 uur
- deelname is gratis maar inschrijven op voorhand is verplicht. Dat kan op leuven.be/rondleiding-stadsbegraafplaats
- groepen van minimaal 8 personen kunnen ook rechtstreeks een afspraak boeken
- de rondleiding duurt ongeveer twee uur
Rondleidingen op de Stadsbegraafplaats
Kom te weten wat en hoe het er aan toe gaat op een begraafplaats in Leuven.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]