Negen weken zomervakantie vullen doe je zo: met Cokido!

Het is weer zover: de negen weken lange zomervakantie is begonnen. Voor kinderen kan de vakantie niet lang genoeg duren, maar voor sommige ouders is het een hele puzzel. Dit jaar zijn er weer veel ouders die met Cokido een haalbare én toffe invulling vonden.

In heel wat situaties is het niet evident om tijdens de lange zomervakantie de puzzel aan leuke opvang voor de kinderen gelegd te krijgen, zeker als je zelf onmogelijk negen weken verlof kan nemen. Werkende ouders, grote- of eenoudergezinnen… die opvangpuzzel is vaak een hele klus. Gelukkig beschikt Leuven over heel wat ruimte en ondersteuning om ouders hierin bij te staan. Zo is er ook Cokido, waarmee ouders zelf opvang in een beurtrol samen met andere gezinnen kunnen organiseren.

Zomer vol met een beurtrol
Cokido ondersteunt gezinnen die samen met enkele andere ouders zelf opvang willen organiseren in een beurtrolsysteem. "In ruil voor één dag opvang bieden, heeft een ouder (of grootouder...) recht op vier opvangbeurten voor de eigen kinderen. Iedere Leuvenaar met schoolgaande kinderen (2,5 tot 12 jaar) kan met een bijspeelgroepje beginnen”, legt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden uit. “Je start met een aantal gezinnen uit de school, wijk, vereniging of met collega's van het werk. Stad Leuven bezorgt elk Cokido-groepje een opstartgids, documenten en hulpmiddelen zoals een app van Cokido om de interne afspraken en de overeenkomst met de locatie vast te leggen. ”De Cokido-groepjes bepalen zelf de planning en welke vakantieweken ze in de Cokido-planning zetten. Elke groep kiest zelf een kindvriendelijke locatie. Dat kan bij een ouder thuis zijn, de speelplaats op school, een buurthuis…

In de wijkschool Liemingen, onderdeel van de Vrije Basisschool Vlierbeek, loopt momenteel een Cokido-project voor leerlingen uit de buurt. Samen gaan ze een zorgeloze zomervakantie tegemoet.

“Ik ben hierbij betrokken als schepen én als ouder. Als schepen ben ik de school dankbaar dat we de lokalen en het materiaal hier mogen gebruiken”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Als ouder vind ik Cokido een ware verademing. De kinderen spelen, knutselen en experimenteren hier samen met vriendjes. Als ouder draaien we enkele dagen zelf mee. Samen met de andere ouders activiteiten bedenken en begeleiden, dat is echt heel verbindend.”

"Het is die verbindende gedachte die mooi aansluit bij onze visie als school. Toen enkele ouders het initiatief namen om de werking van Cokido in de Liemingen op te starten, waren we dan ook snel gewonnen voor het idee. Dit geeft de kinderen de kans om ook in de vakanties te genieten van onze infrastructuur en dat voor hen op een plaats die ze kennen en waar ze zich goed voelen. Wij ervaren dit project als een succes en kunnen het enkel aanraden aan geïnteresseerden.", zegt Annick Vulsteke, directeur van de Vrije Basisschool Vlierbeek.

Ouders genieten mee
Kinderen spelen, knutselen, ravotten en bewegen erop los. De ene ouder zal zich mee in de strijd gooien tijdens een voetbalwedstrijdje, een andere zal helpen kleurrijke schilderijen te maken en nog een andere ouder kan tijdens een rustig moment de mooiste boekjes voorlezen. Iedere ouder vult deze dagen in naar eigen interesses, kwaliteiten en uiteraard de vraag van de kinderen zelf. Zo blijven de kinderen geboeid door de afwisseling en ontdekken ze misschien wel nieuwe dingen.

“Een paar ouders, enkele kinderen, een toffe plek en wat materiaal is een prima recept voor een leuke vakantiedag”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Omdat wij als stad Leuven achter de schermen de administratieve rompslomp, zoals verzekering, op ons nemen, hoeven ouders zich daarover geen zorgen te maken. We zien echt dat zowel de kinderen als de ouders van deze bijspeelmomenten genieten. Het geeft energie en voldoening en ouders komen met een gerust hart de zomervakantie door. Kinderen blij, ouders blij: Cokido is zonder enige twijfel een win-win voor iedereen! Bovendien is het dé gelegenheid voor ouders om bij te praten over hoe iedereen thuis de invulling van de zomervakantie aanpakt”, lacht schepen Verlinden.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]